Rinkeldekink van Martine Bijl genomineerd voor de NS Publieksprijs

Rinkeldekink van Martine Bijl is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2019. De winnaar wordt op woensdag 20 november bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Vanaf nu kan er gestemd worden op Rinkeldekink via www.nspublieksprijs.nl/boek/rinkeldekink.

Indien Rinkeldekink wint, dan doneert Atlas Contact het prijzengeld aan de Hersenstichting.

In 2018 verscheen Rinkeldekink, waarin Martine Bijl eerlijk en zonder opsmuk schreef over haar hersenbloeding en de moeizame pogingen tot herstel daarna, inclusief haar verblijf in een ziekenhuis en revalidatieoord waar ze vrijwel alles opnieuw moest leren. Haar taalvermogen bleef onaangetast. In Rinkeldekink schrijft Martine over medepatiënten en hun partners, welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen.

Martine Bijl overleed op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd aan de complicaties van deze hersenbloeding.

Over Rinkeldekink:

‘Verbluffend. Integer en spitsvondig, nergens larmoyant: Bijl kan licht verwoorden wat loodzwaar is. En juist daardoor komt het binnen. Het is weinigen gegeven zó over persoonlijk leed te schrijven.’ ●●●● – NRC Handelsblad

‘Martine Bijl leek van beton te zijn, maar viel door een hersenbloeding in duigen. Moedig vocht ze terug – en ze schreef over wat haar was overkomen zo precies, zo zonder zelfbeklag, zo eerlijk, zelfs met humor, dat het mij en vele anderen diep aangrijpt. Voor het eerst laat iemand zien hoe hersenletsel je hele leven op z’n kop zet. Rinkeldekink is een indrukwekkende literaire prestatie.’ – Tilly Hermans, uitgever en redacteur van Martine Bijl

‘Hier spreekt een vrouw met een wonderlijke veerkracht, die zich met een elegante verbetenheid teweerstelt tegen een van de lulligste streken die je lichaam je kan leveren, plotselinge hersenschade. […] Te midden van al die ellende weet ze toch haar vlag te hijsen; ze blijft vlijmscherp en grappig.’ – Bert Keizer, Trouw

‘Zo’n prachtig mooi ontroerend boekje, over haar hersenbloeding. Dat is natuurlijk een hel om doorheen te gaan maar zij kan dat op een dusdanige goede manier verwoorden, met humor.’ – André van Duin

Over Martine Bijl

Martine Bijl is, naast haar succesvolle carrière in het theater en op televisie, bekend door haar kinderboeken, liedjes, en vertalingen van musicals. In 2016 verscheen haar bestseller Hindergroen, met autobiografische stukken over o.a. haar jeugd, carrière en liefde voor taal. In november 2018 verscheen Rinkeldekink, over de hersenbloeding die zij in 2015 kreeg.

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • ‘Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom na 86 jaar in bestsellerlijst

  15 juli 2020

  In 1934 publiceerde Anton de Kom zijn meesterwerk Wij slaven van Suriname, een persoonlijke, literaire en algemene geschiedschrijving en een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. Nu, 86 jaar la...

  Lees het hele bericht
 • Oeuvreprijs ‘Library of Congress Prize for American Fiction’ voor Colson Whitehead

  14 juli 2020

  Colson Whitehead wordt opnieuw gelauwerd, deze keer met een oeuvreprijs: de ‘Library of Congress Prize for American Fiction’. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Amerikaanse literaire sc...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda