Geert Mak ontvangt de Burgerschapsprijs 2019 van de Belgische Stichting P & V

Op woensdag 20 november 2019 reikt de Stichting P&V haar 15e Burgerschapsprijs uit aan de journalisten Geert Mak en Virginie Nguyen. Dit jaar koos de jury twee laureaten die via getuigenissen en portretten van gewone mensen op een toegankelijke manier een breder verhaal en visie op onze samenleving naar buiten brengen. In de strijd tegen de verdeeldheid, verbittering en polarisatie in onze samenleving, belichamen zij perfect de waarden waar de Stichting voor staat: solidariteit, emancipatie, burgerschap en participatie. Zij doen dit elk op een manier die zij als geen ander beheersen: de ene via het woord en de andere via het beeld. Sinds 2005 wordt de Burgerschapsprijs jaarlijks uitgereikt aan personen uit België of het buitenland die zich inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.

Geert Mak graaft in de geschiedenis en legt bloot waar de wortels liggen van Europa zoals wij het vandaag kennen. Hij bereikt met zijn werk een groot publiek, door zijn toegankelijke stijl, en door via concrete verhalen van mensen en getuigen complexe evoluties begrijpelijk en tastbaar te maken voor de lezer. Hij combineert een klassieke geschiedenisles met een journalistieke aanpak. De lezer krijgt zowel een ooggetuigenverslag als context en duiding bij wat er gebeurd is op het Europese continent.

Mak wordt wereldwijd geapprecieerd voor zijn betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het Europese project. Zijn kritiek is onderbouwd, constructief en met de intentie om Europa te verbeteren voor alle burgers. Zo waarschuwt hij al jaren, nog voor dit een thema werd in de laatste Europese verkiezingen, voor de gevaren van het gebrek aan erkenning van de menselijke behoefte aan een thuis. Geert Mak: “Heel veel mensen hebben het gevoel dat de globalisering en de technologische ontwikkelingen te hard gaan. Ze voelen zich op geen enkele manier meer thuis in hun eigen omgeving. Daar krijgen mensen nostalgische gevoelens van. Nostalgie leidt tot verlangen naar een thuis en naar een land dat in werkelijkheid natuurlijk nooit heeft bestaan. Maar dat verlangen is wel heel sterk en kan heel gevaarlijk zijn. Dus dat moet je serieus nemen.”

In 1999 reisde Geert Mak een jaar lang door Europa. De dagelijkse stukjes die hij daarover in de krant publiceerde, leidden tot het boek “In Europa” dat handelt over de twintigste eeuw en hoe de gebeurtenissen van deze eeuw ons hebben gevormd. In Europa is in twintig talen verschenen en op meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Op 5 november komt het vervolg “Grote Verwachtingen” uit, waarbij hij de draad terug oppikt in 1999 en de laatste twee decennia beschrijft.

Virginie Nguyen is een jonge Belgische fotojournaliste die al een mooie carrière heeft opgebouwd. Ze reist naar oorlogs- en conflictgebieden overal in de wereld. Niet om nieuwsfoto’s te maken, of toch niet uitsluitend, maar vooral om te vertellen wat de impact van oorlog is voor bewoners van die gebieden in hun dagelijkse bestaan. Ze wil de verhalen vertellen van mensen die maar zelden een stem krijgen.

De Stichting P&V promoot participatie, emancipatie, solidariteit en burgerschap bij jongeren. Uitgaande van de voornaamste waarden van de sociale economie, legt de Stichting de nadruk op actieve participatie, zelfstandigheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van jongeren.

Eerdere laureaten van de Burgerschapsprijs waren:

2005: Fadéla Amara en Job Cohen; 2006 : Wannes Van de Velde en Jean-Pierre en Luc Dardenne; 2007: Khady Koita; 2008: Jeanne Devos en Simone Süsskind; 2009: Kif Kif en Les Territoires de la Mémoire; 2010: Jacqueline Rousseau en Guido Verschueren; 2011: Stéphane Hessel; 2012: Dr. Izzeldin Abuelaish; 2013: Jan Goossens; 2014: Reinhilde Decleir en Ho Chul Chantraine; 2015: Frans De Clerck en Eric Domb; 2016: Jan Nolf en Michel Claise; 2017 : Paul Collier; 2018 : Michel Pradolini

 

 

 

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights