‘Dichter in de jungle’ van Roelof van Gelder wint de Libris Geschiedenis Prijs 2019

Op zondag 27 oktober werd bekend gemaakt dat de Libris Geschiedenis Prijs is gewonnen door Roelof van Gelder met zijn boek Dichter in de jungle. Het is de indrukwekkende biografie over John Gabriel Stedman, een Schots-Nederlandse officier die het leven van slaven in Suriname in beeld bracht. Volgens de jury is het een boek dat ‘meeslepend is geschreven en gedcoumenteerd; dat de lezer meeneemt naar een tijd waarin de mensenrechten nog niet bestonden, ofschoon er wel degelijk medemenselijkheid was.’

Roelof van Gelder studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam In 1978 werd hij vast medewerker van de kunstredactie van NRC Handelsblad; later – tot 2009 – redacteur boeken van deze krant. Naast zijn journalistieke werk deed hij historisch onderzoek met de nadruk op de Nederlandse culturele en overzeese geschiedenis van de vroegmoderne tijd. Zijn bijzonder belangstelling gaat uit naar het gebruik van egodocumenten (dagboeken, reisbeschrijvingen, brieven en memoires) als bron. In 1997 promoveerde hij op Het Oostindisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC 1600-1800. 

Daarna verschenen Naporra’s omweg. Het leven van een VOC-matroos (1731-1793) (Amsterdam 2003), over de Pruisische boerenzoon Georg Naporra en Zeepost, nooit bezorgde brieven uit de 17de en 18de eeuw (Amsterdam 2008), Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729) (Amsterdam 2012) genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013, de AKO Literatuurprijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs 2013, de Biografieprijs 2014.

 

Meer nieuws

 • Jacques Westerhoven ontvangt Martinus Nijhoff Vertaalprijs

  11 december 2019

  Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 toe aan de vertalers Jacques Westerhoven en Irina Michajlova. Westerhoven ontvangt de prijs voor zijn vele vertalingen uit he...

  Lees het hele bericht
 • Nominaties voor de NRC lezersprijs Beste boek van 2019

  6 december 2019

  Maar liefst vier titels van Uitgeverij Atlas Contact zijn genomineerd voor de NRC lezersprijs Beste boek van 2019. Deze lijst telt 25 Nederlandstalige titels. De genomineerde auteurs en boeken zijn...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda