‘Dichter in de jungle’ van Roelof van Gelder wint de Libris Geschiedenis Prijs 2019

Op zondag 27 oktober werd bekend gemaakt dat de Libris Geschiedenis Prijs is gewonnen door Roelof van Gelder met zijn boek Dichter in de jungle. Het is de indrukwekkende biografie over John Gabriel Stedman, een Schots-Nederlandse officier die het leven van slaven in Suriname in beeld bracht. Volgens de jury is het een boek dat ‘meeslepend is geschreven en gedcoumenteerd; dat de lezer meeneemt naar een tijd waarin de mensenrechten nog niet bestonden, ofschoon er wel degelijk medemenselijkheid was.’

Roelof van Gelder studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam In 1978 werd hij vast medewerker van de kunstredactie van NRC Handelsblad; later – tot 2009 – redacteur boeken van deze krant. Naast zijn journalistieke werk deed hij historisch onderzoek met de nadruk op de Nederlandse culturele en overzeese geschiedenis van de vroegmoderne tijd. Zijn bijzonder belangstelling gaat uit naar het gebruik van egodocumenten (dagboeken, reisbeschrijvingen, brieven en memoires) als bron. In 1997 promoveerde hij op Het Oostindisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC 1600-1800. 

Daarna verschenen Naporra’s omweg. Het leven van een VOC-matroos (1731-1793) (Amsterdam 2003). Over de Pruisische boerenzoon Georg Naporra en Zeepost, nooit bezorgde brieven uit de 17de en 18de eeuw (Amsterdam 2008), Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729) (Amsterdam 2012) genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013, de AKO Literatuurprijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs 2013, de Biografieprijs 2014.

 

Meer nieuws

 • Russische nominatie voor ‘De gloed van Sint Petersburg’ van Jan Brokken

  12 november 2019

  De gloed van Sint-Petersburg (in het Italiaans Bagliori a San Pietroburgo) maakt kans op de Russische Antsiferov Prijs voor Het Beste Buitenlandse Boek over Sint-Petersburg. Jan Brokkens prachtige ode...

  Lees het hele bericht
 • Fokke Obbema te gast bij De Verwondering

  11 november 2019

  Fokke Obbema was op 10 november te gast bij Annemieke Schrijver in haar programma De verwondering (KRO/NCRV) om te praten over zijn boek 'De zin van het leven'  

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Vanavond is het weer volle maan, altijd een bijzonder moment. Dr. Maggie Aderin-Pocock schreef 'Het boek van de maa… https://t.co/TYk7LS06nB
 • Op donderdagavond 14 november geeft Geert Mak een theatercollege in De Veste in Delft. Voor meer informatie:… https://t.co/6eIK99U0lt
 • Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezin… https://t.co/ULPpJCZQy9
 • In @zondagmetlubach legde Arjan Lubach haarfijn uit waarom roken zo verslavend is en zal blijven. Mocht je behoefte… https://t.co/l7GNLij5UP
 • 'Dit boek is non-fictie, maar leest weg als een spannende thriller die moeilijk weg te leggen is.' ‘Zij zei’ van… https://t.co/PAC5w3DRXO