‘Dichter in de jungle’ van Roelof van Gelder wint de Libris Geschiedenis Prijs 2019

Op zondag 27 oktober werd bekend gemaakt dat de Libris Geschiedenis Prijs is gewonnen door Roelof van Gelder met zijn boek Dichter in de jungle. Het is de indrukwekkende biografie over John Gabriel Stedman, een Schots-Nederlandse officier die het leven van slaven in Suriname in beeld bracht. Volgens de jury is het een boek dat ‘meeslepend is geschreven en gedcoumenteerd; dat de lezer meeneemt naar een tijd waarin de mensenrechten nog niet bestonden, ofschoon er wel degelijk medemenselijkheid was.’

Roelof van Gelder studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam In 1978 werd hij vast medewerker van de kunstredactie van NRC Handelsblad; later – tot 2009 – redacteur boeken van deze krant. Naast zijn journalistieke werk deed hij historisch onderzoek met de nadruk op de Nederlandse culturele en overzeese geschiedenis van de vroegmoderne tijd. Zijn bijzonder belangstelling gaat uit naar het gebruik van egodocumenten (dagboeken, reisbeschrijvingen, brieven en memoires) als bron. In 1997 promoveerde hij op Het Oostindisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC 1600-1800. 

Daarna verschenen Naporra’s omweg. Het leven van een VOC-matroos (1731-1793) (Amsterdam 2003), over de Pruisische boerenzoon Georg Naporra en Zeepost, nooit bezorgde brieven uit de 17de en 18de eeuw (Amsterdam 2008), Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729) (Amsterdam 2012) genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013, de AKO Literatuurprijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs 2013, de Biografieprijs 2014.

 

Meer nieuws

 • Nieuw boek van Laura Starink: ‘Post uit Rusland. 1972-2020’

  17 februari 2020

  Als Slavist in Leningrad ontdekte Laura Starink de Sovjet-Unie van Brezjnev als een land met twee gezichten: warm, open en grappig binnen aan de keukentafel, maar hard, gesloten en huichelachtig in de...

  Lees het hele bericht
 • Jeroen Brouwers’ slotakkoord is groots en fenomenaal vurig

  14 februari 2020

  Vanaf vandaag is het nieuwe boek van Jeroen Brouwers verkrijgbaar: Cliënt E. Busken. Brouwers (Batavia, 1940) is de grootmeester van de Nederlandstalige letteren. Hij schreef in meer dan een halve ee...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Eva Vriend legt de pijn van de polder bloot in haar boek 'Eens ging de zee hier tekeer': ‘Onze toekomst maakte van… https://t.co/5ST3n0zQAB
 • Vandaag verschijnt ‘De Goldbergvaraties’ van Pulitzer Prijs-winnaar&Washington Post-criticus Philip Kennicott. Over… https://t.co/vjQucReqbj
 • 'Salomon Kroonenberg weet de ingewikkelde materie inzichtelijk te maken.' Bespreking van zijn boek 'Kantelpunt'. Ge… https://t.co/48GX1cumK9
 • Vanavond is @LauraStarink te gast in @RadioKunststof. Ze praat dan over haar nieuwe boek 'Post uit Rusland', waari… https://t.co/fWmzL0ZD1g
 • Terugkijktip: Tijd voor MAX: Historicus&journalist Eva Vriend vertelt over Eens ging de zee hier tekeer, het verhaa… https://t.co/E7fvwrFDrV