‘Dichter in de jungle’ van Roelof van Gelder wint de Libris Geschiedenis Prijs 2019

Op zondag 27 oktober werd bekend gemaakt dat de Libris Geschiedenis Prijs is gewonnen door Roelof van Gelder met zijn boek Dichter in de jungle. Het is de indrukwekkende biografie over John Gabriel Stedman, een Schots-Nederlandse officier die het leven van slaven in Suriname in beeld bracht. Volgens de jury is het een boek dat ‘meeslepend is geschreven en gedcoumenteerd; dat de lezer meeneemt naar een tijd waarin de mensenrechten nog niet bestonden, ofschoon er wel degelijk medemenselijkheid was.’

Roelof van Gelder studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam In 1978 werd hij vast medewerker van de kunstredactie van NRC Handelsblad; later – tot 2009 – redacteur boeken van deze krant. Naast zijn journalistieke werk deed hij historisch onderzoek met de nadruk op de Nederlandse culturele en overzeese geschiedenis van de vroegmoderne tijd. Zijn bijzonder belangstelling gaat uit naar het gebruik van egodocumenten (dagboeken, reisbeschrijvingen, brieven en memoires) als bron. In 1997 promoveerde hij op Het Oostindisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC 1600-1800. 

Daarna verschenen Naporra’s omweg. Het leven van een VOC-matroos (1731-1793) (Amsterdam 2003), over de Pruisische boerenzoon Georg Naporra en Zeepost, nooit bezorgde brieven uit de 17de en 18de eeuw (Amsterdam 2008), Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729) (Amsterdam 2012) genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013, de AKO Literatuurprijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs 2013, de Biografieprijs 2014.

 

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • ‘Het echte leven’ van Adeline Dieudonné VN Thriller van het jaar

  27 mei 2020

  De VN-thriller van het Jaar 2020 is Het echte leven van Adeline Dieudonné (oorspronkelijke titel: La vraie vie). Eerder ontving Dieudonné verschillende Franse prijzen voor haar romandebuut, waaronde...

  Lees het hele bericht
 • ‘Stedevaart’ van Jan Brokken in de Taalstaat Boekenlijst

  23 mei 2020

  Mevrouw Albers-Gobes uit Alkmaar droeg Stedevaart aan voor de Taalstaat Boekenlijst. Frits Spits sprak Jan Brokken over het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in 22 non-fictieverhalen steeds een pl...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda