‘Een heel stabiel genie’: nauwgezette en onthutsende analyse van Trumps presidentschap

Vandaag verschijnt bij Atlas Contact het boek Een heel stabiel genie van Philip Rucker en Carol Leonnig. Het boek neemt de lezers mee achter de schermen van het Witte Huis en geeft nieuwe details over het schokkende gedrag van een volledig ontremde Trump en de chaos in zijn regering.  Het onthutsende beeld dat oprijst uit Een heel stabiel genie is dat de Amerikaanse president Donald J. Trump zijn eerste termijn op een onberekenbare en ‘gevaarlijk ongeïnformeerde’ manier heeft ingevuld.

Zo zei hij tegen de Indiase president Modi tijdens een overleg over China dat het niet is alsof ze China als buurland hebben (de twee landen delen een grens van meer dan 4000 km). Een ander voorbeeld uit het boek betreft Pearl Harbor. Voorafgaand aan een bezoek aan het monument van de aanval op de Amerikaanse marinebasis van 7 december 1941 nam Trump zijn chefstaf John Kelly apart en vroeg: ‘Zeg John, waar gaat dit eigenlijk over? Wat gaan we bij die rondleiding zien?’

Een heel stabiel genie bevat tal van ontluisterende voorbeelden van Trumps gebrek aan kennis van de geschiedenis, de wet, topografie en zijn weigering om informatie aan te nemen van experts uit zijn eigen overheid. Hij lijkt geen boodschap te hebben aan de scheiding der machten en de grenzen van wat een president mag doen. In de loop van de tijd heeft Trump alle mensen die hem probeerden duidelijk te maken dat de plicht van het land boven die van hemzelf staat, systematisch vervangen door jaknikkers.

Verder bevat het boek, waarvoor de journalisten honderden gesprekken voerden met meer dan 200 ingewijden en medewerkers, details van zijn gesprekken met topadviseurs, waarin Trump herhaaldelijk verzoeken doet die in strijd zijn met de wet. Ambtenaren en medewerkers vallen in twee groepen uiteen: zij die Trump adoreren en blind volgen en een tweede groep die het land probeert te beschermen tegen zijn eigen president. Regelmatig moeten medewerkers en ministers per tweet vernemen dat zij ontslagen zijn.

Met elke week een nieuw schandaal en elke dag een verse nieuwscyclus, is het soms lastig de patronen te zien. Een heel stabiel genie (de titel is een citaat van Trump over zichzelf) bevat de meest levendige reconstructies van belangrijke momenten uit de eerste termijn van het presidentschap van Trump, inclusief het ontslaan van fbi-directeur James Comey, de benoeming van speciaal aanklager Robert Mueller door minister van Justitie Jeff Sessions, Trumps pogingen zijn onderzoek te dwarsbomen en de uitkomsten van dit onderzoek naar Ruslands inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

‘Het zijn nauwgezette journalisten, en dit strakke en angstaanjagende boek is een van de meest accurate en leesbare verslagen van de ongeorganiseerde ambtstermijn van Donald J. Trump tot nu toe.’ – The New York Times

Philip Rucker is chef verslaggeving over het Witte Huis bij The Washington Post en versloeg eerder de verkiezingen van 2012 en 2016 en de regering-Obama. Carol Leonnig is onderzoeksjournalist bij The Washington Post, waar ze sinds 2000 werkt. In 2015 won ze de Pulitzerprijs voor haar artikel over wangedrag bij de Geheime Dienst en in 2017, samen met Rucker, voor het onderzoek naar Ruslands inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights