‘Fantoommerrie’ van Marieke Lucas Rijneveld is genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2020

Marieke Lucas Rijneveld is met de poëziebundel Fantoommerrie een van de zes genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2020. De jury wordt gevormd door Kristien Bonneure, Elke Brems (juryvoorzitter), Gudrun De Geyter, Marije Koens en Anne Ter Beek. In 2020 heeft de Herman de Coninckprijs betrekking op de bundels die tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019 zijn verschenen. In totaal werden door de uitgevers 97 bundels ingestuurd, waarvan 23 debuten.

Uit het juryrapport:

‘In een overdonderende stroom van verbeeldingskracht en taalspel bezoekt Rijneveld in deze bundel de geboortegrond en de kindertijd. De paginavullende gedichten zijn rijk aan associatieve beeldtaal en benemen de lezer bijna letterlijk de adem. Rijneveld is nog daar waar het pijn deed en doet: het thuis dat geen bescherming bood en een lichaam dat niet als een zelf voelde. Al dichtend zet ze daar een levendig en pulserend toevluchtsoord tegenover. Met concrete, soms absurde metaforen en gedachtesprongen zoekt de dichter houvast in een verwoed pogen het grote en oncontroleerbare het hoofd te bieden. Rijneveld lezen is meegaan in het taalplezier en de verbeelding, en tegelijk durven lezen wat erdoor verborgen wordt.’

Marieke Lucas Rijneveld (1991) debuteerde In 2015 met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Haar debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018 en in januari 2019 verscheen Fantoommerrie. De avond is ongemak stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. In juli 2019 ontving zij de ANV Debutantenprijs voor De avond is ongemak. Fantoommerrie werd eerder deze maand al genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020.

Op donderdag 26 maart 2020 worden de zes voor de Herman de Coninckprijs genomineerde bundels voorgesteld tijdens de Soirée van de Herman de Coninckprijs in de Bourlaschouwburg te Antwerpen. De Herman de Coninckprijs wordt uitgereikt door Radna Fabias, de laureaat van 2019.

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom over het coronavirus in Zeeland

  27 maart 2020

  Coronapark Dezer dagen verricht ik maar al te graag handenarbeid. Het bedaart de gedachten over wat er zich op dit moment in de wereld afspeelt. In de tuin bouwen we een schilder- en schrijfatelier...

  Lees het hele bericht
 • H.M. van den Brink over het coronavirus in Frankrijk

  26 maart 2020

  Mijn uitgever vroeg me om een bericht uit de quarantaine en nu staar ik al een uur uit het raam naar een weiland waarin honderden narcissen bloeien en naar de groene en bruingrijze bossen aan de overk...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda