Naomi Rebekka Boekwijt over het coronavirus in Denemarken

Afgelopen zaterdag om twaalf uur gingen de grenzen dicht. Potdicht, met enorme betonblokken op het enige stukje waar Denemarken niet door zee, maar door land van andere landen gescheiden wordt. Een enorm deel van de politiemacht is ingezet om de automobilisten die het land toch in willen een voor een te vragen wat ze komen doen. Mijn broer en schoonzus wilden met de Pasen komen, maar dat zit er nu niet in.
Diezelfde dag werd er een radiobericht van de overheid gelanceerd dat ieder uur uitgezonden wordt: blijf voor zover mogelijk thuis, vermijd fysiek contact, nies in je mouw – en vergeet niet, iedereen kan anderen besmetten, ook als je zelf geen klachten hebt. Het doet me denken aan het kaartje dat mijn oma op de wc had hangen met regels over wat te doen bij een ramp. Blijf binnen, sluit deuren en ramen, zet de radio aan en wacht instructies af. Voor als de Russen zouden aanvallen. Dat viel nog te begrijpen. Een virus is onzichtbaar, ongrijpbaar.
Ik zelf ben vooralsnog gewoon aan het werk. Rijd in mijn schildersbusje op lege wegen, nog nooit zo snel thuis geweest. Op de radio klinkt het programma van de publieke omroep die als taak heeft gekregen het volk een hart onder de riem te steken. Meer dan ooit wordt de Deense kernwaarde van op elkaar passen en voor elkaar zorgen gepreekt – in deze tijd echter door afstand te nemen. Op het nieuws hoor ik dat de staatskas zo enorm groot is, we hoeven ons echt geen zorgen te maken. De overheid past op ons, alles komt goed, zolang iedereen zijn steentje bijdraagt.

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • ‘Het echte leven’ van Adeline Dieudonné VN Thriller van het jaar

  27 mei 2020

  De VN-thriller van het Jaar 2020 is Het echte leven van Adeline Dieudonné (oorspronkelijke titel: La vraie vie). Eerder ontving Dieudonné verschillende Franse prijzen voor haar romandebuut, waaronde...

  Lees het hele bericht
 • ‘Stedevaart’ van Jan Brokken in de Taalstaat Boekenlijst

  23 mei 2020

  Mevrouw Albers-Gobes uit Alkmaar droeg Stedevaart aan voor de Taalstaat Boekenlijst. Frits Spits sprak Jan Brokken over het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in 22 non-fictieverhalen steeds een pl...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • “Het resultaat is een verhalenmozaïek waarin ook zijn eigen ervaringen en gedachten ruimte krijgen. (...) al met al… https://t.co/FpeE72AXAw
 • RT @jobjan: Corona Kronieken van Daan Heerma van Voss ligt vanaf nu in de boekwinkel. Daan en z'n uitgever besloten dat alle op… https://t.co/stG4QINxrN
 • RT @NPORadio1: Het beste non-fictie boek van mei is... Coronakronieken van Daan Heerma van Voss. 'We hebben allemaal iets meegemaa… https://t.co/y1qVneug9k
 • Gisteren waren de schrijvers van "Marokkaanse trots" bij ons te gast om het verschijnen te vieren. Gefeliciteerd! R… https://t.co/dRXlj39nnN
 • @knof dank voor het doorgeven van deze correctie.