Naomi Rebekka Boekwijt over het coronavirus in Denemarken

Afgelopen zaterdag om twaalf uur gingen de grenzen dicht. Potdicht, met enorme betonblokken op het enige stukje waar Denemarken niet door zee, maar door land van andere landen gescheiden wordt. Een enorm deel van de politiemacht is ingezet om de automobilisten die het land toch in willen een voor een te vragen wat ze komen doen. Mijn broer en schoonzus wilden met de Pasen komen, maar dat zit er nu niet in.
Diezelfde dag werd er een radiobericht van de overheid gelanceerd dat ieder uur uitgezonden wordt: blijf voor zover mogelijk thuis, vermijd fysiek contact, nies in je mouw – en vergeet niet, iedereen kan anderen besmetten, ook als je zelf geen klachten hebt. Het doet me denken aan het kaartje dat mijn oma op de wc had hangen met regels over wat te doen bij een ramp. Blijf binnen, sluit deuren en ramen, zet de radio aan en wacht instructies af. Voor als de Russen zouden aanvallen. Dat viel nog te begrijpen. Een virus is onzichtbaar, ongrijpbaar.
Ik zelf ben vooralsnog gewoon aan het werk. Rijd in mijn schildersbusje op lege wegen, nog nooit zo snel thuis geweest. Op de radio klinkt het programma van de publieke omroep die als taak heeft gekregen het volk een hart onder de riem te steken. Meer dan ooit wordt de Deense kernwaarde van op elkaar passen en voor elkaar zorgen gepreekt – in deze tijd echter door afstand te nemen. Op het nieuws hoor ik dat de staatskas zo enorm groot is, we hoeven ons echt geen zorgen te maken. De overheid past op ons, alles komt goed, zolang iedereen zijn steentje bijdraagt.

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom over het coronavirus in Zeeland

  27 maart 2020

  Coronapark Dezer dagen verricht ik maar al te graag handenarbeid. Het bedaart de gedachten over wat er zich op dit moment in de wereld afspeelt. In de tuin bouwen we een schilder- en schrijfatelier...

  Lees het hele bericht
 • H.M. van den Brink over het coronavirus in Frankrijk

  26 maart 2020

  Mijn uitgever vroeg me om een bericht uit de quarantaine en nu staar ik al een uur uit het raam naar een weiland waarin honderden narcissen bloeien en naar de groene en bruingrijze bossen aan de overk...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Na deze ramp heeft Europa wonderen nodig, opiniestuk van Geert Mak in @nrc https://t.co/I4NewNLl1A
 • 'Het Grote Moestuinierboek is de neerslag van meer dan 25 jaar ervaring met telen van eetbare gewassen. Met aandach… https://t.co/fWZWAUsxZN
 • Auteur Geert Mak ('In Europa' en 'Grote verwachtingen') over coronamaatregelen: '"1984" van George Orwell komt nu w… https://t.co/j65x555yri
 • RT @hmvandenbrink: Ik schreef, op verzoek van @AtlasContact, iets over mijn ervaringen (in Frankrijk) met het virus. Maar die heb ik e… https://t.co/zTMlRitoBg
 • 'In de verhalen van meesterverteller Van Keulen wordt je blik gekleurd voor je er erg in hebt. Vervolgens speelt ze… https://t.co/5W828utWjc