Opiniestuk over het vrije woord door Vonne van der Meer (NRC)

Op dinsdag 17 maart 2020 verscheen een opiniestuk van Vonne van der Meer in NRC Handelsblad. Aan de hand van recente voorbeelden (onder andere de autobiografie van Woody Allen die niet is verschenen en Jeanine Cummins die werd beticht van culturele toe-eigening in haar roman American Dirt) pleit Vonne van der Meer voor het vrije woord. “Het ergste is als schrijvers elkaar zelf in de ban doen.”

“De onvrijheid en censuur waar we nu mee te maken krijgen is lastiger. Het nieuwe bannen, afgelasten, de mond snoeren gaat niet van regeringen uit, maar van een on-line meute, ja, soms, zoals in het geval van Cummins, van andere schrijvers. Alles is te verdragen, alles went: dalende verkoopcijfers, krimpende lezersmarkt. Maar niet de aanblik van schrijvers die elkaar in de ban doen. En van uitgevers die bang zijn.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Vonne van der Meer is schrijver en voorzitter van PEN Nederland, tak van de internationale schrijversvereniging die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten, voor de vrijheid van meningsuiting en expressie, en voor de literatuur.

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • Acht natuurboeken van Atlas Contact op de longlist van de Jan Wolkersprijs

  10 juli 2020

  Maar liefst acht natuurboeken van Atlas Contact dingen dit jaar mee naar de Jan Wolkersprijs voor het best natuurboek van het jaar: Het geheim van de schildpad – David van Bodegom Insectenrij...

  Lees het hele bericht
 • Interactief boekenevent BroeseBruistBoekenLive een succes

  9 juli 2020

  Broese en Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep (VBK) lanceren een interactief boekenevent: BroeseBruistBoekenLive Dit initiatief komt van Broese en de uitgeverijen van VBK, waaronder Ambo Anthos...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda