Opiniestuk over het vrije woord door Vonne van der Meer (NRC)

Op dinsdag 17 maart 2020 verscheen een opiniestuk van Vonne van der Meer in NRC Handelsblad. Aan de hand van recente voorbeelden (onder andere de autobiografie van Woody Allen die niet is verschenen en Jeanine Cummins die werd beticht van culturele toe-eigening in haar roman American Dirt) pleit Vonne van der Meer voor het vrije woord. “Het ergste is als schrijvers elkaar zelf in de ban doen.”

“De onvrijheid en censuur waar we nu mee te maken krijgen is lastiger. Het nieuwe bannen, afgelasten, de mond snoeren gaat niet van regeringen uit, maar van een on-line meute, ja, soms, zoals in het geval van Cummins, van andere schrijvers. Alles is te verdragen, alles went: dalende verkoopcijfers, krimpende lezersmarkt. Maar niet de aanblik van schrijvers die elkaar in de ban doen. En van uitgevers die bang zijn.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Vonne van der Meer is schrijver en voorzitter van PEN Nederland, tak van de internationale schrijversvereniging die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten, voor de vrijheid van meningsuiting en expressie, en voor de literatuur.

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom over het coronavirus in Zeeland

  27 maart 2020

  Coronapark Dezer dagen verricht ik maar al te graag handenarbeid. Het bedaart de gedachten over wat er zich op dit moment in de wereld afspeelt. In de tuin bouwen we een schilder- en schrijfatelier...

  Lees het hele bericht
 • H.M. van den Brink over het coronavirus in Frankrijk

  26 maart 2020

  Mijn uitgever vroeg me om een bericht uit de quarantaine en nu staar ik al een uur uit het raam naar een weiland waarin honderden narcissen bloeien en naar de groene en bruingrijze bossen aan de overk...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Na deze ramp heeft Europa wonderen nodig, opiniestuk van Geert Mak in @nrc https://t.co/I4NewNLl1A
 • 'Het Grote Moestuinierboek is de neerslag van meer dan 25 jaar ervaring met telen van eetbare gewassen. Met aandach… https://t.co/fWZWAUsxZN
 • Auteur Geert Mak ('In Europa' en 'Grote verwachtingen') over coronamaatregelen: '"1984" van George Orwell komt nu w… https://t.co/j65x555yri
 • RT @hmvandenbrink: Ik schreef, op verzoek van @AtlasContact, iets over mijn ervaringen (in Frankrijk) met het virus. Maar die heb ik e… https://t.co/zTMlRitoBg
 • 'In de verhalen van meesterverteller Van Keulen wordt je blik gekleurd voor je er erg in hebt. Vervolgens speelt ze… https://t.co/5W828utWjc