Opiniestuk over het vrije woord door Vonne van der Meer (NRC)

Op dinsdag 17 maart 2020 verscheen een opiniestuk van Vonne van der Meer in NRC Handelsblad. Aan de hand van recente voorbeelden (onder andere de autobiografie van Woody Allen die niet is verschenen en Jeanine Cummins die werd beticht van culturele toe-eigening in haar roman American Dirt) pleit Vonne van der Meer voor het vrije woord. “Het ergste is als schrijvers elkaar zelf in de ban doen.”

“De onvrijheid en censuur waar we nu mee te maken krijgen is lastiger. Het nieuwe bannen, afgelasten, de mond snoeren gaat niet van regeringen uit, maar van een on-line meute, ja, soms, zoals in het geval van Cummins, van andere schrijvers. Alles is te verdragen, alles went: dalende verkoopcijfers, krimpende lezersmarkt. Maar niet de aanblik van schrijvers die elkaar in de ban doen. En van uitgevers die bang zijn.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Vonne van der Meer is schrijver en voorzitter van PEN Nederland, tak van de internationale schrijversvereniging die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten, voor de vrijheid van meningsuiting en expressie, en voor de literatuur.

Meer nieuws

  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
  • 4 ●●●● in NRC voor ‘Dit is jouw tijd’, de nieuwe roman van Bertram Koeleman

    25 maart 2024

    Stemmig én intiem als een film van David Lynch, zo noemt NRC recensent Sebastiaan Kort Dit is jouw tijd, de nieuwe roman van Bertram Koeleman waarin hoofdpersoon Mart Rebius acteurs inschakelt om een...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights