Boekhandel, uitgeverij en schrijver slaan de handen ineen voor ‘Coronakronieken’

De coronapandemie raakt ons allemaal. Ook de boekhandel krijgt ongenadig harde klappen. Daarom besloot schrijver Daan Heerma van Voss om de verhalen die hij over deze crisis heeft verzameld – van anderen én zelfgeschreven – om te smeden tot één lopend verhaal, en dat te doneren aan de boekhandel. ‘Schrijvers, lezers en boekhandels hebben elkaar nodig, nu meer dan ooit,’ zegt Jan Peter Prenger (Libris Blz). ‘Juist nu ons perspectief bepaald lijkt te worden door ons eigen huis, biedt Coronakronieken uitzicht.’ Een unieke samenwerking is het gevolg: Coronakronieken, een boek voor lezers én boekhandelaren, dat naadloos aansluit bij de #ikleesthuis-campagne van het CPNB. De volledige opbrengsten van deze uitgave gaan naar de boekhandel. Zo’n samenwerking heeft nooit eerder plaatsgevonden.

Heerma van Voss: ‘Soms bevindt een schrijver zich in de positie om een publieke dienst te verlenen. Ik voelde me aangemoedigd door een quote van schrijfster Toni Morrison, over periodes van crisis: “Dit zijn juist de tijden wanneer kunstenaars aan het werk gaan. Er is geen tijd voor wanhoop, geen plek voor zelfmedelijden, geen reden voor stilte, geen ruimte voor angst. We praten, we schrijven, we doen taal. Dit is hoe beschavingen helen.” Ik hoop dat ik met dit boek een bescheiden steentje kan bijdragen aan het herstel van de boekhandel in deze moeilijke periode, maar ook aan onze collectieve verwerking. Ik ben dankbaar dat Uitgeverij Atlas Contact zo innovatief en avontuurlijk is geweest zich als producent van het boek aan te bieden.’

Coronakronieken verschijnt op 28 mei 2020 en kost 15 euro.

Over Coronakronieken:
Coronakronieken is een boek om de tumultueuze of soms juist stille dagen te herbeleven, dat je verbindt met onbekenden en waarmee je aan latere generaties kunt uitleggen: zo was het, zo voelde het, zo breekbaar bleek onze vertrouwde leefwereld te zijn. Zo zag het failliet van de Oude Wereld eruit en zo dachten we na over de Nieuwe Wereld. Zo klonk onze verwarring, en zo onze hoop. Zo huilden we, zo lachten we. Coronakronieken is een ongebruikelijke vermenging van genres die je misschien kunt samenvatten als geschiedschrijving on the go, met een vleug pamflet. ‘Om de veelstemmigheid van deze collectieve ervaring recht te doen,’ aldus Heerma van Voss, ‘was een nieuwe vorm nodig.’ Hij ging op zoek en vond verhalen van heinde en verre, getuigenissen van grote en kleine gebeurtenissen, beleefd in het oog van de storm of in de windstilte van het balkon. Verhalen uit Nederland, China, Peru, Italië, Spanje, Frankrijk, België, Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten, en natuurlijk van het eiland Rarotonga. Heerma van Voss smeedde ze aaneen, vulde ze aan met eigen reflecties en ging op zoek naar antwoorden op de vraag: wat gebeurt er met ons als de wereld die we kennen stil komt te staan?

Quotes over Coronakronieken:

‘Een maatschappelijk relevante roman op de toonbank, dat hebben we eerder gezien, maar met Coronakronieken helpt een geëngageerd boek de boekhandel zelf uit het slop!’ – A.F.Th. van der Heijden (schrijver)

‘Een diepe crisis leidt vaak tot fundamentele veranderingen in de manier van samenleven. Coronakronieken legt onze ervaringen vast, zodat we het gesprek kunnen aangaan over wat dat voor onszelf en onze samenleving betekent.’ – Kim Putters (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau)

Coronakronieken bewijst weer de meerwaarde van verhalen en literatuur in deze bizarre tijden. Het mozaïek van verhalen over de hele wereld geeft een sterk gevoel van verbinding en collectiviteit. Een initiatief als dit illustreert op krachtige wijze dat zulke crises ook grote solidariteit teweegbrengen.’ – Eveline Aendekerk (directeur CPNB)

‘Met zijn unieke toon, vol verwondering, nieuwsgierigheid en humor, brengt Daan Heerma van Voss krantenberichten, statistieken, logboeken, getuigenissen van specialisten en leken op een bijna verslavende manier samen. Coronakronieken geeft een uniek tijdsbeeld, dat waardevol is voor iedereen die wil bevatten wat er met ons gebeurde.’ – Sander Blom (uitgever Atlas Contact)

‘Boekhandels houden de literatuur levend. En wat je in leven wil houden moet je voeden. Kopen bij de boekhandel is meer dan consumeren: het is een manier om bij te dragen aan een wereld waarin goede dingen blijven bestaan.’ – Niña Weijers (schrijver)

‘Hopelijk biedt Coronakronieken iets van vertrouwen, geeft het inzichten, een prachtig levend mozaïek van verhalen van mensen die ons laten zien waartoe we in staat zijn. Nu aanrakingen zijn weggevallen draait het om woorden, om de toon, en om de blik in iemands ogen waarin liefde bestaat voor zijn medemens, die dwars door alles heen voelbaar is.’ – Alex Boogers (schrijver)

‘Uit zijn boeken, die ik allemaal heb gelezen, bleek al hoe maatschappelijk betrokken en origineel Daan Heerma van Voss is. De duiding die we nu zo hard nodig hebben komt nu eens uit de literaire hoek en wel van Heerma van Voss.’ – Margreet de Haan (Boekhandel ‘t Spui)

‘Daan Heerma van Voss observeert en legt perfect vast wat er in heel korte tijd in de wereld gebeurt. Dat doet hij door de verhalen enerzijds groot en werelds te schetsen en anderzijds klein te houden, dankzij het persoonlijke karakter van de individuen. Dit boek móést geschreven worden. Leve het boek en leve het geschreven woord.’ – Arno Koek (Boekhandel Blokker Heemstede)

Coronakronieken laat zien dat we schrijvers en verhalen nodig hebben om de wereld te begrijpen. Help schrijvers en boekhandels om deze crisis te boven te komen!’ – Maria Vlaar (voorzitter Auteursbond)

Meer nieuws

  • ‘De Keien’ van Merel Leeman op shortlist Mr. J. Dutilh-Prijs 2024

    7 mei 2024

    De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet (1940 - 1945) van Merel Leeman staat op de shortlist van de Mr. J. Dutilhprijs 2024. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan de auteur van h...

    Lees het hele bericht
  • Karin Sitalsing met ‘Blauwestad’ op de Shortlist van de Brusseprijs 2024

    7 mei 2024

    Blauwestad van Karin Sitalsing staat op de shortlist van de Brusseprijs 2024. Deze jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Jo...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights