Oeuvreprijs ‘Library of Congress Prize for American Fiction’ voor Colson Whitehead

Colson Whitehead wordt opnieuw gelauwerd, deze keer met een oeuvreprijs: de ‘Library of Congress Prize for American Fiction’. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Amerikaanse literaire schrijver wiens oeuvre niet alleen onderscheidend is vanwege zijn/haar kunstenaarschap, maar ook vanwege zijn/haar originaliteit en verbeeldingskracht. Met 50 jaar is Colson Whitehead de jongste schrijver ooit die deze prijs in ontvangst mag nemen. In het verleden is het werk van onder anderen Toni Morrison, Philip Roth en Denis Johnson is bekroond met de Library of Congress Prize.

“Als kind liep ik door de grote bibliotheken van New York tijdens een schoolexcursie en voelde ik een diep ontzag, alsof ik me op een heilige plek in de stad bevond,” zegt Colson Whitehead in een reactie. “Ik hoop dat er op dit moment jonge kinderen zijn die op mij lijken, die zien dat de Library of Congress zwarte kunstenaars erkent en zich daardoor aangemoedigd voelen om hun eigen visie na te streven en hun eigen heilige plek te vinden die hen zal inspireren.”

Op donderdag 16 juli gaat Whitehead in gesprek met Carla Hayden (Library of Congress) in een gesprek over ras in Amerika, als onderdeel van de serie Hear You, Hear Me. Vanaf 19.00 uur is het gesprek toegankelijk via de Facebookpagina en het YouTube-kanaal van de Library of Congress. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het National Book Festival eind september.

In mei jl. ontving Whitehead een Pulitzer Prize voor zijn roman ‘De jongens van Nickel’. Daarmee werd hij de eerste auteur die voor twee achtereenvolgende werken een Pulitzer Prize ontving. De enige andere auteurs die twee Pulitzers voor fictie op hun naam hebben staan zijn Booth Tarkington, William Faulkner en John Updike.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights