‘Atlas van een bezette stad’ tentoonstelling in De Appel

De Appel presenteert met trots Bianca Stigter’s Atlas van een Bezette Stad: Amsterdam 1940-1945, eind 2019 voltooid en uitgebracht bij Uitgeverij Atlas Contact.

Voor de derde presentatie onder de noemer Day for Night heeft kunstenaar Avery Preesman* het stokje aan de historicus Bianca Stigter doorgegeven. Hij zegt: “Omdat wat zij in haar buitengewone boek heeft weten te creëren iets is wat elk kunstwerk na zou moeten streven”. Stigter zelf noemt haar Atlas een tijdmachine in papier.

Bianca Stigter begon in 2003 onderzoek te doen naar de nazi-bezetting van Amsterdam en publiceerde haar eerste bevindingen in 2005 onder de titel De bezette stad. Plattegrond van Amsterdam 1940-1945. Na deze eerste publicatie kwamen er echter zoveel meer mensen, boeken en historische gegevens op haar pad dat het duidelijk was dat er een nog uitgebreider boek kon komen. Stigter weet in De Atlas meer dan 3000 straatadressen in Amsterdam en de daarmee samenhangende levens van individuen, gezinnen en organisaties te verzamelen. De Atlas blijft een werk in uitvoering.

Straat voor straat vertelt het boek ons wat er in die vijf jaar van bezetting  in Amsterdam gebeurde en onthult daarbij de nieuwe infrastructuur van de stad. Het boek beschrijft vanuit welke gebouwen de Duitse bezetters opereerden, hoe Joodse burgers werden geïsoleerd en gedeporteerd, waar de grote verzetsorganisaties zaten en waar mensen werden opgesloten of geëxecuteerd.**

Er is één belangrijke vraag die telkens naar voren komt bij het bestuderen van dit uitgebreid historisch naslagwerk: hoeveel van het huidige Amsterdam is nu eigenlijk een open boek? En dan hebben we het niet alleen over de gebouwde omgeving, maar ook over onze medeburgers. Als we ze nooit helemaal leren kennen, hoe kunnen we dan écht met elkaar verbonden zijn en blijven? Zodat niemand ooit nog zomaar kan verdwijnen – of als minder dan een volwaardig persoon kan worden beschouwd of behandeld.

Tot en met 31 juli presenteert De Appel Bianca Stigter’s Atlas van een Bezette Stad op andere manieren: twee exemplaren onthullen elke avond twee verschillende dubbele pagina’s waar – via livestream – op wordt gefocust; het boek – als bezoeker – kan overdag persoonlijk worden geraadpleegd. Gezien haar presentatie in het kader van Day for Night, wilde Stigter ons er aan herinneren dat we het over een boek hebben dat in duizenden exemplaren is gedrukt, in tegenstelling tot een uniek kunstwerk. De boeken zijn te koop in de boekenwinkel van de Appel, in de Aula aan de Schipluidenlaan 12. Kom langs. Je bent hier van harte welkom om tijd door te brengen, te lezen, luisteren en te reflecteren.

Luister vooral ook naar het gesprek tussen Bianca Stigter en Avery Preesman, opgenomen op 7 juli 2020 en beschikbaar op de website, naast de livestream.

Te zien van 21 t/m 31 juli 2020 (dinsdag – zaterdag)
Bezoek overdag (12:00 – 18:00 CET) koop tickets
Nachtelijke livestream (18:00 – 06:00 CET)

Meer nieuws

 • ‘De geheugenlozen’ van Géraldine Schwarz op longlist van The Baillie Gifford Prize 2020

  17 september 2020

  Op donderdag 10 september is bekend gemaakt dat De geheugenlozen van Géraldine Schwarz op de longlist van The Baillie Gifford Prize 2020 staat. Deze Britse prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het be...

  Lees het hele bericht
 • ‘Verdrink geen dooie eend’ nu ook als audioboek beschikbaar

  16 september 2020

  In het boek Verdrink geen dooie eend deelt topadvocaat Marry de Gaay Fortman  haar inzichten over hoe we verbinding kunnen zoeken om succesvoller, slagvaardiger en innovatiever te worden. Met schwung...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda