Everseller ‘De nieuwe fiets’ van Dirk Jan Roeleven inmiddels toe aan elfde druk

Sinds theatermaker Stef Bos geïnspireerd raakte door het boek De nieuwe fiets van Dirk Jan Roeleven, er een liedje over schreef en begin dit jaar te gast was in DWDD, vliegt het boek de winkel weer uit. Deze week verschijnt de 11e druk en inmiddels zijn er meer dan 20.000 exemplaren van verkocht.

In De nieuwe fiets. Villar San Costanzo – Amsterdam, 1247 km lost journalist en documentairemaker Dirk Jan Roeleven een oude belofte in. Ooit repareerde een Italiaanse fietsenmaker gratis zijn racefiets toen hij tijdens een tocht met fietsvrienden met pech langs de weg kwam te staan. Roeleven belooft terug te keren voor een nieuwe Cucchietti-fiets. En voegt eraan toe dat hij die vervolgens over de Alpen naar huis zal trappen. Solo. Veertien jaar later lost Dirk Jan Roeleven die belofte in.

De terugtocht kent een start vol magie en meevallers maar verwordt tot een kruistocht in wielerbroek in een hel van vrachtwagens, slagregens, rukwinden, afgesloten bergpassen en ijzige koude. Zittend op een nerveus Italiaans wielerzadel kan Roeleven eindelijk ongestoord nadenken over het leven voor de dood.

Dirk Jan Roeleven (1961) is journalist en programmamaker. Hij werkt voor de ntr-programma’s Andere Tijden en Andere Tijden Sport, Top 2000 a GoGo en Het uur van de Wolf en maakte onder meer documentaires over Willem Wilmink, Louis van Gaal, Anton Corbijn en Frans Timmermans. Zijn documentaire Nieuwe Helden (2014) over de wielerploeg Argos Shimano won een Kristallen Film.

‘Een heerlijk boek over de liefde voor fietsen en de fiets. En dan vooral één fiets: de mythische, rood-zwarte op maat gemaakte en zelf naar huis gereden Cucchietti!’ – Tim Krabbe

Meer nieuws

 • ‘De geheugenlozen’ van Géraldine Schwarz op longlist van The Baillie Gifford Prize 2020

  17 september 2020

  Op donderdag 10 september is bekend gemaakt dat De geheugenlozen van Géraldine Schwarz op de longlist van The Baillie Gifford Prize 2020 staat. Deze Britse prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het be...

  Lees het hele bericht
 • ‘Verdrink geen dooie eend’ nu ook als audioboek beschikbaar

  16 september 2020

  In het boek Verdrink geen dooie eend deelt topadvocaat Marry de Gaay Fortman  haar inzichten over hoe we verbinding kunnen zoeken om succesvoller, slagvaardiger en innovatiever te worden. Met schwung...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda