PrinsjesBoekenprijs naar ‘Witte schuld’ van Elma Drayer

Elma Drayer wint voor haar boek Witte schuld de PrinsjesBoekenprijs 2020. De andere genomineerden waren Marnix Krop, Wim Kok. Voor zijn mensen en Huib Modderkolk, Het is oorlog en niemand die het ziet.

In haar boek neemt Elma Drayer, columnist bij de Volkskrant, krachtig stelling tegen de wijze waarop in Nederland het identiteitsdebat wordt gevoerd.

‘Drayer gaat voorbij de makkelijke meningen maar geeft historische achtergronden en analyses waardoor er daadwerkelijk een beter inzicht en begrip ontstaat over het meest verhitte debat op dit moment in onze samenleving’, stelt de driekoppige jury van de achtste editie van de PrinsjesBoekenprijs onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) in het juryrapport.

‘Ze levert daarbij niet alleen een overzicht van argumenten maar levert ook kritiek op de wijze waarop het debat wordt gevoerd en maakt een reconstructie hoe de identiteitsdiscussie in Nederland zich heeft ontwikkeld. Dat alles wil echter niet zeggen dat ze neutraal blijft. Allerminst. Ze leeft zich in, reflecteert en neemt stelling. En soms schuurt dat maar het maakt haar meteen ook kwetsbaar en vormt daarmee zeker een waardevolle bijdrage aan het maatschappelijk debat.’

Aan de PrinsjesBoekenprijs is een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro verbonden. Jaarlijks wordt de PrinsjesBoekenprijs uitgereikt aan het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. Dit jaar werden in totaal 54 boeken ingezonden.

De uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs is onderdeel van het PrinsjesFestival, dat van 9-15 september in Den Haag gehouden wordt. Tijdens het Prinsjesfestival wordt de democratie gevierd.

Meer nieuws

 • ‘De geheugenlozen’ van Géraldine Schwarz op longlist van The Baillie Gifford Prize 2020

  17 september 2020

  Op donderdag 10 september is bekend gemaakt dat De geheugenlozen van Géraldine Schwarz op de longlist van The Baillie Gifford Prize 2020 staat. Deze Britse prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het be...

  Lees het hele bericht
 • ‘Verdrink geen dooie eend’ nu ook als audioboek beschikbaar

  16 september 2020

  In het boek Verdrink geen dooie eend deelt topadvocaat Marry de Gaay Fortman  haar inzichten over hoe we verbinding kunnen zoeken om succesvoller, slagvaardiger en innovatiever te worden. Met schwung...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda