PrinsjesBoekenprijs naar ‘Witte schuld’ van Elma Drayer

Elma Drayer wint voor haar boek Witte schuld de PrinsjesBoekenprijs 2020. De andere genomineerden waren Marnix Krop, Wim Kok. Voor zijn mensen en Huib Modderkolk, Het is oorlog en niemand die het ziet.

In haar boek neemt Elma Drayer, columnist bij de Volkskrant, krachtig stelling tegen de wijze waarop in Nederland het identiteitsdebat wordt gevoerd.

‘Drayer gaat voorbij de makkelijke meningen maar geeft historische achtergronden en analyses waardoor er daadwerkelijk een beter inzicht en begrip ontstaat over het meest verhitte debat op dit moment in onze samenleving’, stelt de driekoppige jury van de achtste editie van de PrinsjesBoekenprijs onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) in het juryrapport.

‘Ze levert daarbij niet alleen een overzicht van argumenten maar levert ook kritiek op de wijze waarop het debat wordt gevoerd en maakt een reconstructie hoe de identiteitsdiscussie in Nederland zich heeft ontwikkeld. Dat alles wil echter niet zeggen dat ze neutraal blijft. Allerminst. Ze leeft zich in, reflecteert en neemt stelling. En soms schuurt dat maar het maakt haar meteen ook kwetsbaar en vormt daarmee zeker een waardevolle bijdrage aan het maatschappelijk debat.’

Aan de PrinsjesBoekenprijs is een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro verbonden. Jaarlijks wordt de PrinsjesBoekenprijs uitgereikt aan het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. Dit jaar werden in totaal 54 boeken ingezonden.

De uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs is onderdeel van het PrinsjesFestival, dat van 9-15 september in Den Haag gehouden wordt. Tijdens het Prinsjesfestival wordt de democratie gevierd.

Meer nieuws

 • ‘Mom you can’ actie!

  22 januari 2021

  Februari 2020 lanceerden we het boek 'Mom You Can'. Little did we know. Dat we een maand later (bijna) allemaal thuis moesten gaan werken. En dat het onderwerp ‘meer geluk in werk en moederschap...

  Lees het hele bericht
 • Spui 25 livestream presentatie ‘Nu de wereld niet meer kijkt’ van Eduard Cousin

  20 januari 2021

  Op 25 januari verschijnt  Nu de wereld niet meer kijkt, over de naweeën van de Arabische Lente, die tien jaar geleden begon in Egypte. Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journalist Eduard Cous...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda