Suzanne Rethans wint met ‘Begeerd en verguisd’ de Louis Hartlooper Prijs 2020

Suzanne Rethans wint voor haar biografie Begeerd en verguisd, het leven van Sylvia Kristel de Louis Hartlooper Prijs 2020 voor beste filmpublicatie. Over Begeerd en verguisd zegt de jury: ‘Het boek Begeerd en verguisd is het intrigerende verhaal van misschien wel Nederlands grootste filmster: Sylvia Kristel. Kristel leidde een onstuimig leven waar haar ogenschijnlijke doel – rijk en beroemd worden – haar meer in de weg leek te zitten dan dat ze er daadwerkelijk gelukkig van werd. Hoe iemand met zo’n krankzinnig leven kon uitgroeien tot een prachtig, krachtig en volwaardig mens, wordt heel toegankelijk en boeiend beschreven in Rethans’ Begeerd en verguisd. Een rijk geschreven portret van een actrice die miljoenen binnensleepte en het geld ook net zo makkelijk weer uitgaf. Een verhaal over een vrouw die zo hunkerde naar avontuur en roem, dat ze soms leek te vergeten om gewoonweg gelukkig te zijn. En gezien haar levensloop is de titel van het boek ook volkomen juist gekozen: begeerd én verguisd. Ze werd in het ene land omarmd als icoon van de seksuele bevrijding, en in het andere land verketterd door de vrouwenbeweging.

In deze heftige ode aan de levenslust, vol met hoogte- en dieptepunten, zullen veel lezers zichzelf  regelmatig kunnen herkennen. Ze zullen dankzij het boek, mede ondersteund door de foto’s, de hoofdpersoon ook blijvend herinneren als de grootste vrouwelijke wereldster die de Nederlandse film heeft voortgebracht.’

‘Ik ben heel vereerd met deze prijs en draag hem dankbaar op aan Sylvia Kristel,’ zegt schrijver en journalist Suzanne Rethans. ‘Haar verhaal heeft alles in zich: glamour, verraad, rijkdom, armoede, een grote liefde in de persoon van de flamboyante Hugo Claus, een zoon die door haar zus is opgevoed omdat zij zelf verslaafd was aan alcohol en cocaïne. Dat alles tegen de achtergrond van de seksuele revolutie. Het Nederlandse publiek wist niet goed raad met haar persoon: Sylvia werd verguisd en is nooit serieus genomen vanwege haar rol in Emmanuelle. Een onrecht dat bestreden moest worden, vond ik. Ik zie mijn biografie als een monument voor Sylvia, een verdiend monument. En ik hoop dat ik haar haar leven heb teruggegeven.’

De Louis Hartlooper Prijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. Juryvoorzitter was dit jaar Hans Walther (namens DDG – Dutch Directors Guild). De jury bestond verder uit Matthijs Bockting (Netwerk Scenarioschrijvers), Bianca van Riemsdijk (NSC – Netherlands Society of Cinematographers), Fleur Knopperts en Iris Lammertsma (beiden NAPA – Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie). Naast een eervolle plek, een fotografische afbeelding in de eregalerij van het Louis Hartlooper Complex, bestaat de prijs uit een bedrag van 1.000 euro, een penning met oorkonde en een Zwarte Spiegel. Bovendien krijgt de winnaar de uitnodiging om het jaar daarop tijdens de uitreiking een korte voordracht te houden over het belang van goede filmjournalistiek.

De vier andere genomineerden waren Gerrit van Dijk, hommage aan een inspirerende dwarsligger van Jacques Overtoom en Gonda Koster, Louis van Gasteren, seismograaf van onze tijd, Jan Willem Regenhardt, Onmogelijke films – 40 jaar Studio Nieuwe Gronden van Hugo Naber & Digna Sinke, Tussen de filmrollen van Henk van der Linden.

Meer nieuws

 • Fout in ‘Koken, eten, leven’ van Nigella Lawson

  15 januari 2021

  In Koken, eten, leven van Nigella Lawson is in het recept van 'Mijn eigen zoet-zoute chocolate cookies' per abuis een fout geslopen; in plaats van 8 tl baksoda had er natuurlijk 1/8 tl baksoda moeten ...

  Lees het hele bericht
 • Caroline Reeders wordt de nieuwe directeur van uitgeverij Atlas Contact

  14 januari 2021

  Met ingang van 1 mei 2021 is Caroline Reeders benoemd tot directeur van uitgeverij Atlas Contact. Het afgelopen jaar is met zorg en beleid gezocht naar een opvolger voor Chris Herschdorfer. Een sollic...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda