‘Zwarte schuur’ van Oek de Jong genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2020

Zwarte schuur van Oek de Jong is een van de vijf boeken die kans maakt op de Boekenbon Literatuurprijs 2020, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek (fictie of non-fictie).

 Zwarte schuur verscheen begin september 2019 en is het verhaal van schilder Maris Copoolse wiens leven door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. De roman stond eerder op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020 en is genomineerd voor de Zeeuwse boekenprijs

De Boekenbon literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten en boekverkopers – uit Nederland en Vlaanderen. De jury bestaat dit jaar uit: Jan Dertaelen, boekverkoper bij De Groene Waterman in Antwerpen en recensent, Sofie Gielis, redacteur van het literair tijdschrift Dietsche Warande & Belfort, Sebastiaan Kort, recensent voor NRC, Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en hoofdredacteur van literair tijdschrift De Revisor en Jeroen Vullings, iteratuurcriticus Elsevier en Nieuwsweekend

Zwarte schuur is een roman over de draagwijdte van schuld, maar ook over het trauma van een veronderstelde dader, van iemand die gestempeld door het leven gaat. Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor
neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst.’ – Juryrapport Boekenbon Literatuurprijs

De andere genomineerden zijn: Amen van  Marcel Möring, Gloria van Koen Sels, Pastorale van Stephan Enter en Waagstukken van  Charlotte Van den Broeck. Op 12 november wordt bekend  welk boek de Boekenbon Literatuurprijs wint. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

Eerdere jaren ontvingen Wessel te Gussinklo (2019), Tommy Wieringa (2018), Koen Peeters (2017), Martin Michael Driessen (2016) en Jeroen Brouwers (2015) de prijs. De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

Meer nieuws

 • Fout in ‘Koken, eten, leven’ van Nigella Lawson

  15 januari 2021

  In Koken, eten, leven van Nigella Lawson is in het recept van 'Mijn eigen zoet-zoute chocolate cookies' per abuis een fout geslopen; in plaats van 8 tl baksoda had er natuurlijk 1/8 tl baksoda moeten ...

  Lees het hele bericht
 • Caroline Reeders wordt de nieuwe directeur van uitgeverij Atlas Contact

  14 januari 2021

  Met ingang van 1 mei 2021 is Caroline Reeders benoemd tot directeur van uitgeverij Atlas Contact. Het afgelopen jaar is met zorg en beleid gezocht naar een opvolger voor Chris Herschdorfer. Een sollic...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda