‘Grote verwachtingen’ van Geert Mak genomineerd voor de NS Publieksprijs

Woensdagavond 21 oktober werd in De vooravond bekend dat Grote verwachtingen is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2020. Stemmen kan via: www.nspublieksprijs.nl/boek/grote-verwachtingen.

Grote verwachtingen is het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Het kwam uit in november 2019 en vertelt de geschiedenis van de eerste twintig jaar van deze eeuw. In september 2020 verscheen een geactualiseerde editie waarin Geert Mak de recente ontwikkelingen en gevolgen van de COVID19-crisis beschrijft.

Waar In Europa eindigde, in 1999, pakt Grote verwachtingen de draad op. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen. In 2020 kwam daar de coronacrisis bij, die de toch al wankele solidariteit extra op de proef stelde.

De vertaalrechten van Grote verwachtingen zijn inmiddels aan tien landen verkocht, waaronder Engeland, Duitsland, Noorwegen en Denemarken.

Geert Mak zelf reageert verheugd op de nominatie: “Als journalist probeer ik de geschiedenis te beschrijven die we beleven, zeker in deze jaren. Op dit moment is er grote behoefte aan goede journalistiek, aan duiding, aan middelen om in de chaos weer lijnen uit te zetten en om mythe van leugens te onderscheiden. Fijn dat ik hieraan kan bijdragen met Grote verwachtingen.”

De winnaar wordt op 18 november bekendgemaakt bij M op NPO1.

Een greep uit wat de (internationale) pers zegt over Grote verwachtingen:

‘Mak weet aardig orde in de chaos te scheppen, zet gebeurtenissen voor zover al mogelijk in perspectief en wijst en passant op relevant werk van anderen.’ – Trouw 

‘Alle ingrediënten die bewonderaars van Mak al uit zijn vroegere boeken kennen worden in Grote verwachtingen opnieuw vermengd. (…) Geert Mak weet waar hij het over heeft en beschrijft vol anekdotes een splinternieuwe geschiedenis van het huidige Europa.’ – Jürgen Osterhammel, Der FAZ

‘Zijn geëngageerde en glasheldere uiteenzetting is bepaald geen slechte handleiding in deze onzekere en bewogen tijden.’ – MDR Kultur

‘Als journalistiek aan de basis van geschiedschrijving ligt, is het moeilijk om dat beter te doen dan Geert Mak. (…) Geert Mak beschrijft ook de eerste maanden van coronapaniek en schetst zo uitstekend de situatie waar wij nu in verkeren.’ – Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

‘Voor een historicus is het smullen.’ – AD

‘Een beklemmend en gedetailleerd journalistiek verslag van de toestand van Europa tussen 2000 en nu.’ ★★★★ – De Telegraaf 

Meer nieuws

 • Jeroen Brouwers wint Libris Literatuur Prijs 2021

  10 mei 2021

  Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers is bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Dat maakte de jury maandagavond in Felix Me...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiair op de afdeling pr en marketing non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Help mee informatie verzamelen over handelingsonbekwaamheid

  11 mei 2021

  Even geleden tekende Madeleijn van den Nieuwenhuizen een contract bij Atlas Contact voor haar boek over de geschiedenis van handelingsonbekwaamheid van de werkende vrouw. Er bestaan juridische verhand...

  Lees het hele bericht
 • Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn

  11 mei 2021

  'Maar perfectionisme is toch eigenlijk ook best goed?’ Was dat je eerste gedachte toen je deze titel las? Perfectionisme is misschien wel de meest geliefde slechte eigenschap in onze maatschappij. W...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda