Boek en publicaties Harm Ede Botje & Mischa Cohen leiden tot crisis binnen Forum voor Democratie

Na ophef over extremistische berichten binnen whatsappgroepen van de JFVD, de jongerentak van Forum voor Democratie (FvD), is er een crisis binnen de top van FvD ontstaan. De opschudding werd aangewakkerd door recente publicaties van Atlas Contact-auteurs Harm Ede Botje en Mischa Cohen (bekijk hier hun boek). In de afgelopen 24 uur stelden Thierry Baudet en Freek Jansen hun positie op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2021 beschikbaar. Baudet legt daarnaast zijn lijsttrekkerschap en partijvoorzitterschap neer. Dinsdag werd bovendien bekend dat Theo Hiddema per direct vertrekt uit de Tweede Kamer en de landelijke politiek verlaat en ook Paul Cliteur, mentor van Baudet, opstapt.

Directe aanleiding voor het gerommel binnen de partij was een artikel van Botje en Cohen in Het Parool, waarin nieuwe extremistische berichten tussen JFVD’ers naar buiten kwamen. Bij de jongeren van Forum voor Democratie zijn leden actief die zich antisemitisch en homofoob uiten en nazisympathieën hebben. Voor de lezers van hun boek  Mijn meningen zijn feiten zijn deze nieuwe onthullingen weinig verrassend; ze passen binnen een patroon. Voormalig partijleider Baudet noemde het boek van de twee journalisten ‘van uiterst laag allooi’ en gaf verder ‘de media’ de schuld in een video op Twitter waarin hij zijn aftreden bekendmaakte.

Botje was gisteravond te gast bij Op1 om de recente ontwikkelingen te duiden. NRC schreef hierover: ‘Journalist Harm Ede Botje was er, die met Mischa Cohen Mijn meningen zijn feiten schreef. Het boek was door Baudet in zijn video als “van [uiterst] laag allooi” gerecenseerd. De escalatie had hem niet verrast. “Baudet is altijd op zoek naar worteling, maar wordt uit zijn nest gegooid. Dat is een beetje the story of his life.”’

De pers over het boek:

‘Voortreffelijk.’ **** (NRC Handelsblad)

‘Gedegen boek.’ **** (Elsevier)

‘Veelzijdig, genuanceerd, zorgvuldig.’ (Vrij Nederland)

‘Fraai verteld.’ (Trouw)

‘Het beste boek over Thierry Baudet. Feitelijk en onvooringenomen.’ (Nederlands Dagblad)

‘Een biografie als een Faustiaans drama.’ (Tommy Wieringa)

‘Fascinerend, meeslepend journalistiek doortimmerd portret’ (Jeroen Smit)

> Bekijk het boek hier en lees een fragment.<

Meer nieuws

 • ‘Mom you can’ actie!

  22 januari 2021

  Februari 2020 lanceerden we het boek 'Mom You Can'. Little did we know. Dat we een maand later (bijna) allemaal thuis moesten gaan werken. En dat het onderwerp ‘meer geluk in werk en moederschap...

  Lees het hele bericht
 • Spui 25 livestream presentatie ‘Nu de wereld niet meer kijkt’ van Eduard Cousin

  20 januari 2021

  Op 25 januari verschijnt  Nu de wereld niet meer kijkt, over de naweeën van de Arabische Lente, die tien jaar geleden begon in Egypte. Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journalist Eduard Cous...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda