Gouden Boek voor ‘Ik kom terug’ van Adriaan van Dis

Ik kom terug van Adriaan van Dis is bekroond met een Gouden Boek. Van de roman werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Gouden status. Adriaan van Dis werd op 16 december, zijn verjaardag, verrast met het nieuws door presentator Petra Grijzen in Nieuws&Co op NPO Radio1. De oorkonde werd aan hem uitgereikt in de talkshow Op1.

Ik kom terug is een tragikomedie over een moeder-zoonrelatie en het woeste leven van een vrouw die, na een lang leven van zwijgen en buitensluiten, opeens begint te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

Adriaan van Dis (1946) debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. Andere succesvolle romans van zijn hand zijn onder andere Indische duinen (1994), Familieziek (2002), De Wandelaar (2002), Tikkop (2010) en Het buitengebied (2017). In 1996 schreef hij het Boekenweekgeschenk Palmwijn en in 2004 het Boekenweekessay Onder het zink –ABC-daire de Paris. Voor Ik kom terug mocht van Dis in 2015 de Libris Literatuurprijs in ontvangst nemen, evenals de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In februari 2021 verschijnt zijn nieuwe roman KLIFI, een allegorie over een veranderend Nederland.

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht

Meer nieuws

 • ‘Mom you can’ actie!

  22 januari 2021

  Februari 2020 lanceerden we het boek 'Mom You Can'. Little did we know. Dat we een maand later (bijna) allemaal thuis moesten gaan werken. En dat het onderwerp ‘meer geluk in werk en moederschap...

  Lees het hele bericht
 • Spui 25 livestream presentatie ‘Nu de wereld niet meer kijkt’ van Eduard Cousin

  20 januari 2021

  Op 25 januari verschijnt  Nu de wereld niet meer kijkt, over de naweeën van de Arabische Lente, die tien jaar geleden begon in Egypte. Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journalist Eduard Cous...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda