Gouden Boek voor ‘Ik kom terug’ van Adriaan van Dis

Ik kom terug van Adriaan van Dis is bekroond met een Gouden Boek. Van de roman werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Gouden status. Adriaan van Dis werd op 16 december, zijn verjaardag, verrast met het nieuws door presentator Petra Grijzen in Nieuws&Co op NPO Radio1. De oorkonde werd aan hem uitgereikt in de talkshow Op1.

Ik kom terug is een tragikomedie over een moeder-zoonrelatie en het woeste leven van een vrouw die, na een lang leven van zwijgen en buitensluiten, opeens begint te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

Adriaan van Dis (1946) debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. Andere succesvolle romans van zijn hand zijn onder andere Indische duinen (1994), Familieziek (2002), De Wandelaar (2002), Tikkop (2010) en Het buitengebied (2017). In 1996 schreef hij het Boekenweekgeschenk Palmwijn en in 2004 het Boekenweekessay Onder het zink –ABC-daire de Paris. Voor Ik kom terug mocht van Dis in 2015 de Libris Literatuurprijs in ontvangst nemen, evenals de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In februari 2021 verschijnt zijn nieuwe roman KLIFI, een allegorie over een veranderend Nederland.

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht

Meer nieuws

 • Jeroen Brouwers wint Libris Literatuur Prijs 2021

  10 mei 2021

  Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers is bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Dat maakte de jury maandagavond in Felix Me...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiair op de afdeling pr en marketing non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Interview met Nienke Beintema

  15 mei 2021

  Mei is de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze feestelijke maand, georganiseerd door Uitgeverij Atlas Contact in samenwerking met talloze boekhandels in Nederland en Vlaanderen, is er volop aandacht...

  Lees het hele bericht
 • Help mee informatie verzamelen over handelingsonbekwaamheid

  11 mei 2021

  Even geleden tekende Madeleijn van den Nieuwenhuizen een contract bij Atlas Contact voor haar boek over de geschiedenis van handelingsonbekwaamheid van de werkende vrouw. Er bestaan juridische verhand...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda