Audioboek in de lift bij Uitgeverij Atlas Contact

In 2020 is de omzet van audioboeken bij Uitgeverij Atlas Contact meer dan verdubbeld. Dit is te danken aan zowel een toenemende vraag naar audioboeken als het uitbrengen van aanzienlijk meer audiotitels. Vorig jaar bracht Atlas Contact 110 audioboeken uit, waaronder vijftien klassiekers.

Het aanbod audioboeken in Nederland groeit met zo’n 50% per jaar: eind 2020 werden er in totaal ruim 9100 titels aangeboden. De vraag naar audioboeken neemt eveneens toe: begin 2020 werden 35% meer audioboeken beluisterd door luisteraars, blijkt uit cijfers van Kobo.

Bart Jeroen Kiers, manager e-commerce en verantwoordelijk voor het audioboekenfonds bij Atlas Contact: “We hebben als uitgeverij afgelopen jaar flink geïnvesteerd in ons audiofonds. Zo brengen we meer nieuwe titels meteen in audio uit, en maken we meer titels van onze backlist beschikbaar als audioboek, zoals De engelenmaker en Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs, Opwaaiende zomerjurken van Oek de Jong, Ons feilbare denken van Daniel Kahneman, Bleekers zomer van Mensje van Keulen en De ereronde van de eland van Thijs Zonneveld.”

Klassiekers als audioboek

Bijzonder trots is Kiers op het uitbrengen van echte klassiekers voor het luisterend publiek. “Uit ons LJ Veen Klassiekfonds hebben we in 2020 vijftien klassiekers in audio beschikbaar gemaakt, waaronder Eline Vere, Woeste Hoogten, Vaders en zonen, Madame Bovary, Radetzkymars en Frankenstein. We zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Storytel die deze klassiekers dit jaar extra onder de aandacht van haar abonnees brengt.”

Goede vooruitzichten

De verwachting is dat ook dit jaar de omzet in audioboeken flink zal stijgen. Kiers: “We zien de groei toenemen in zowel losse verkoop, zoals via Libris en Luisterrijk.nl, als in de abonnementskanalen zoals Kobo plus en Storytel. Vooral Storytel is erg goed bezig in audio. Daarnaast zien we dat ook van de Online Bibliotheek, de app voor leden van openbare bibliotheken, steeds vaker gebruik wordt gemaakt. Verder zal de nieuwe Zweedse speler Nextory, die in december vorig jaar actief werd, naar verwachting bijdragen aan het verbreden van het aanbod aan audioboeken.”

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights