‘Big Brother’ is terug!

Op maandag 4 januari keken ruim 1,3 miljoen kijkers naar het nieuwe seizoen van Big Brother, een realityshow uit de jaren 90 die na veertien jaar weer terug is op de buis. De populaire cultuur van de jaren 90 is voor veel mensen niet weg te denken uit het dagelijkse leven: van favoriete tv-series (GTST) of muziek (Spice Girls) tot aan hun schoenen (Nike Air Max). Corinne van der Velden schreef een boek over deze interessante tijd, genaamd Negentig, en wijdde een van haar hoofdstukken aan Big Brother:

‘Haar relatie was net uit en ze wilde even weg uit het gewone leven, weg uit het steeds kleiner wordende Tilburg. Eigenlijk wilde ze een jaar naar Italië, maar toen zag ze een teaser van een nieuw tv-programma. Presentator Rolf Wouters keek recht in de camera en riep: “Big Brother is op zoek naar jou!” De vijfentwintigjarige Sabine Wendel werd direct “getriggerd”. Zo’n ervaring was écht iets voor haar (…) Twee maanden later, op 16 september 1999, zaten ze daar op dat afgeschermde industrieterrein in Almere: Bart, Ruud, Bianca, Karin, Martin, Tara, Willem, Maurice en Sabine. Geen krant, geen televisie, geen internet, geen contact met de buitenwereld. Alleen tien kippen en vierentwintig camera’s. Onder aanzwellend tromgeroffel, live op televisie te volgen, sloten presentatoren Rolf Wouters en Daphne Deckers de bewoner met hun zilveren koffertjes op in het huis. De deur ging dicht, Big Brother was begonnen.’ (Negentig, ‘Big Brother, plotseling roem en een zilveren koffertje’, pp. 166-167).

Wat volgde had niemand zien aankomen: torenhoge kijkcijfers en bewoners die plotsklaps beroemd werden. Van der Velden sprak met bewoners van het huis, zoals Sabine Wendel, en andere deskundigen.

Benieuwd geworden naar Negentig? Lees hier het eerste hoofdstuk of de interviews met Corinne van der Velden in Trouw of het NRC Handelsblad.

Meer nieuws

 • Jeroen Brouwers wint Libris Literatuur Prijs 2021

  10 mei 2021

  Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers is bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Dat maakte de jury maandagavond in Felix Me...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiair op de afdeling pr en marketing non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Tentoonstelling ‘Slavernij’ wordt op 18 mei geopend door koning Willem-Alexander

  17 mei 2021

  Koning Willem-Alexander opent dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. De tentoonstelling wordt vanwege Covid-restricties vooralsnog in eerste instantie gratis opengeste...

  Lees het hele bericht
 • Interview met Nienke Beintema

  15 mei 2021

  Mei is de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze feestelijke maand, georganiseerd door Uitgeverij Atlas Contact in samenwerking met talloze boekhandels in Nederland en Vlaanderen, is er volop aandacht...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
.