‘Big Brother’ is terug!

Op maandag 4 januari keken ruim 1,3 miljoen kijkers naar het nieuwe seizoen van Big Brother, een realityshow uit de jaren 90 die na veertien jaar weer terug is op de buis. De populaire cultuur van de jaren 90 is voor veel mensen niet weg te denken uit het dagelijkse leven: van favoriete tv-series (GTST) of muziek (Spice Girls) tot aan hun schoenen (Nike Air Max). Corinne van der Velden schreef een boek over deze interessante tijd, genaamd Negentig, en wijdde een van haar hoofdstukken aan Big Brother:

‘Haar relatie was net uit en ze wilde even weg uit het gewone leven, weg uit het steeds kleiner wordende Tilburg. Eigenlijk wilde ze een jaar naar Italië, maar toen zag ze een teaser van een nieuw tv-programma. Presentator Rolf Wouters keek recht in de camera en riep: “Big Brother is op zoek naar jou!” De vijfentwintigjarige Sabine Wendel werd direct “getriggerd”. Zo’n ervaring was écht iets voor haar (…) Twee maanden later, op 16 september 1999, zaten ze daar op dat afgeschermde industrieterrein in Almere: Bart, Ruud, Bianca, Karin, Martin, Tara, Willem, Maurice en Sabine. Geen krant, geen televisie, geen internet, geen contact met de buitenwereld. Alleen tien kippen en vierentwintig camera’s. Onder aanzwellend tromgeroffel, live op televisie te volgen, sloten presentatoren Rolf Wouters en Daphne Deckers de bewoner met hun zilveren koffertjes op in het huis. De deur ging dicht, Big Brother was begonnen.’ (Negentig, ‘Big Brother, plotseling roem en een zilveren koffertje’, pp. 166-167).

Wat volgde had niemand zien aankomen: torenhoge kijkcijfers en bewoners die plotsklaps beroemd werden. Van der Velden sprak met bewoners van het huis, zoals Sabine Wendel, en andere deskundigen.

Benieuwd geworden naar Negentig? Lees hier het eerste hoofdstuk of de interviews met Corinne van der Velden in Trouw of het NRC Handelsblad.

Meer nieuws

 • ‘Mom you can’ actie!

  22 januari 2021

  Februari 2020 lanceerden we het boek 'Mom You Can'. Little did we know. Dat we een maand later (bijna) allemaal thuis moesten gaan werken. En dat het onderwerp ‘meer geluk in werk en moederschap...

  Lees het hele bericht
 • Spui 25 livestream presentatie ‘Nu de wereld niet meer kijkt’ van Eduard Cousin

  20 januari 2021

  Op 25 januari verschijnt  Nu de wereld niet meer kijkt, over de naweeën van de Arabische Lente, die tien jaar geleden begon in Egypte. Twee jaar later verhuisde de Nederlandse journalist Eduard Cous...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda