Indrukwekkend monument voor slachtoffers van de razzia’s in februari 1941 in Amsterdam

25 februari 2021 is het tachtig jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. Een massaal en openlijk verzet tegen de Jodenvervolging in Nederland en Europa. Bij uitgeverij Atlas Contact verschijnt op 18 februari een uniek boek over de twee razzia’s die de aanleiding vormden tot die staking. Tijdens deze razzia’s op 22 en 23 februari 1941 in de Jodenbuurt in het centrum van Amsterdam werden 389 Amsterdamse Joden door de nazi’s opgepakt en weggevoerd.
Uit onderzoek van historica Wally de Lang blijkt nu dat ten minste 108 en ten hoogste 150 van deze mannen door middel van vergassing zijn vermoord in een gaskamer van kasteel Hartheim in Oostenrijk. Dit feit was nog niet eerder bekend onder een breed publiek. De misdaden (onder de codenaam Aktion 14f13) behoorden tot de eerste massamoorden door vergassing van Hitlers regime en vonden plaats ruim voor de grootschalige genocide vanaf 1942. Van de opgepakte mannen haalden 387 het einde van het jaar niet, zij werden vermoord of bezweken aan de omstandigheden.
Bij Uitgeverij Atlas Contact verschijnt het boek De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam van Wally de Lang. Van alle 389 opgepakte mannen schreef De Lang een korte biografie die, los van het boek, gepubliceerd worden op een speciale thema-website van het Stadsarchief: https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/themasites/razzia. In een expositie in de hal van het Stadsarchief – die opent zodra de corona-maatregelen dat toelaten -worden alle slachtoffers genoemd en herdacht, een namenmonument aan de hand van foto’s en archiefdocumenten.
Het boek, de tentoonstelling en de website vormen tezamen een zeldzaam indrukwekkend monument voor deze slachtoffers van het naziregime.