‘& rol door’ genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2021

Op zondag 21 februari is bekend gemaakt dat & rol door van K. Michel genomineerd is voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2021. Uit het juryrapport:

Onbevangen als een kind, vol verwondering en scherp observerend vangt K. Michel de absurditeit van het dagelijkse leven in verrassende en frisse beelden. Elk gedicht in de geestige bundel ‘& rol door’ is een miniatuurtje op de grens tussen werkelijkheid en verbeelding, als een tekening van Shaun Tan: “Door een bos lopen, gewoon lopen / iets horen en je bliksemsnel omdraaien / Niets zien, niets bijzonders / toch het gevoel dat de bomen / een stukje zijn opgeschoven”. K. Michel beheerst de Japanse kintsugi-kunst om de scherven van het bestaan met gouden lijm te accentueren. Van het praktische en lichtvoetige is het maar een kleine stap naar de grote vragen. Want in de poëzie “… torst een erwt / een kruiwagen op zijn rug en / draagt die de hele wereld door / eeuwen en eeuwen”. Daarenboven experimenteert K. Michel zwierig met verschillende vormen en klinken zijn gedichten zo melodieus als een muziekdoosje. Iemand levensadvies nodig? “… struikel je voorover, hou je dan slap / en rol dóór.

In totaal zijn er zes dichtbundels gekozen uit de 115 inzendingenm waarvan 29 debutanten. De naam van de laureaat en de titel van de winnende bundel worden op 21 maart 2021, Wereld Poëziedag, bekendgemaakt.

Het prijzengeld van de Herman de Coninckprijs voor Poëzie bedraagt 7500 euro. Sponsors zijn Klara en De Morgen. Literatuur Vlaanderen en Antwerpen Boekenstad investeren in de Herman de Coninckprijs.

Meer nieuws

  • Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman overleden

    28 maart 2024

    Woensdag 27 maart bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naast...

    Lees het hele bericht
  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights