‘& rol door’ genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2021

Op zondag 21 februari is bekend gemaakt dat & rol door van K. Michel genomineerd is voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2021. Uit het juryrapport:

Onbevangen als een kind, vol verwondering en scherp observerend vangt K. Michel de absurditeit van het dagelijkse leven in verrassende en frisse beelden. Elk gedicht in de geestige bundel ‘& rol door’ is een miniatuurtje op de grens tussen werkelijkheid en verbeelding, als een tekening van Shaun Tan: “Door een bos lopen, gewoon lopen / iets horen en je bliksemsnel omdraaien / Niets zien, niets bijzonders / toch het gevoel dat de bomen / een stukje zijn opgeschoven”. K. Michel beheerst de Japanse kintsugi-kunst om de scherven van het bestaan met gouden lijm te accentueren. Van het praktische en lichtvoetige is het maar een kleine stap naar de grote vragen. Want in de poëzie “… torst een erwt / een kruiwagen op zijn rug en / draagt die de hele wereld door / eeuwen en eeuwen”. Daarenboven experimenteert K. Michel zwierig met verschillende vormen en klinken zijn gedichten zo melodieus als een muziekdoosje. Iemand levensadvies nodig? “… struikel je voorover, hou je dan slap / en rol dóór.

In totaal zijn er zes dichtbundels gekozen uit de 115 inzendingenm waarvan 29 debutanten. De naam van de laureaat en de titel van de winnende bundel worden op 21 maart 2021, Wereld Poëziedag, bekendgemaakt.

Het prijzengeld van de Herman de Coninckprijs voor Poëzie bedraagt 7500 euro. Sponsors zijn Klara en De Morgen. Literatuur Vlaanderen en Antwerpen Boekenstad investeren in de Herman de Coninckprijs.

Meer nieuws

 • Jeroen Brouwers wint Libris Literatuur Prijs 2021

  10 mei 2021

  Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers is bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Dat maakte de jury maandagavond in Felix Me...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiair op de afdeling pr en marketing non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Tentoonstelling ‘Slavernij’ wordt op 18 mei geopend door koning Willem-Alexander

  17 mei 2021

  Koning Willem-Alexander opent dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. De tentoonstelling wordt vanwege Covid-restricties vooralsnog in eerste instantie gratis opengeste...

  Lees het hele bericht
 • Interview met Nienke Beintema

  15 mei 2021

  Mei is de Maand van het Natuurboek. Tijdens deze feestelijke maand, georganiseerd door Uitgeverij Atlas Contact in samenwerking met talloze boekhandels in Nederland en Vlaanderen, is er volop aandacht...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda