‘& rol door’ genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2021

Op zondag 21 februari is bekend gemaakt dat & rol door van K. Michel genomineerd is voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2021. Uit het juryrapport:

Onbevangen als een kind, vol verwondering en scherp observerend vangt K. Michel de absurditeit van het dagelijkse leven in verrassende en frisse beelden. Elk gedicht in de geestige bundel ‘& rol door’ is een miniatuurtje op de grens tussen werkelijkheid en verbeelding, als een tekening van Shaun Tan: “Door een bos lopen, gewoon lopen / iets horen en je bliksemsnel omdraaien / Niets zien, niets bijzonders / toch het gevoel dat de bomen / een stukje zijn opgeschoven”. K. Michel beheerst de Japanse kintsugi-kunst om de scherven van het bestaan met gouden lijm te accentueren. Van het praktische en lichtvoetige is het maar een kleine stap naar de grote vragen. Want in de poëzie “… torst een erwt / een kruiwagen op zijn rug en / draagt die de hele wereld door / eeuwen en eeuwen”. Daarenboven experimenteert K. Michel zwierig met verschillende vormen en klinken zijn gedichten zo melodieus als een muziekdoosje. Iemand levensadvies nodig? “… struikel je voorover, hou je dan slap / en rol dóór.

In totaal zijn er zes dichtbundels gekozen uit de 115 inzendingenm waarvan 29 debutanten. De naam van de laureaat en de titel van de winnende bundel worden op 21 maart 2021, Wereld Poëziedag, bekendgemaakt.

Het prijzengeld van de Herman de Coninckprijs voor Poëzie bedraagt 7500 euro. Sponsors zijn Klara en De Morgen. Literatuur Vlaanderen en Antwerpen Boekenstad investeren in de Herman de Coninckprijs.

Meer nieuws

 • Pauline Harmange in gesprek met DAMN, HONEY over mannenhaat en feminisme

  26 februari 2021

  Het is een wijdverspreide tactiek om vrouwen monddood te maken: hen uitmaken voor mannenhater wanneer ze zich kritisch uitlaten over mannen en mannelijkheid. Pauline Harmange is de misogynie en onge...

  Lees het hele bericht
 • Op 1 maart start de online collegereeks ‘Het vrouwenbrein. Vrouwen zijn anders’ met Iris Sommer

  25 februari 2021

  Op 1 maart start de online collegereeks Het vrouwenbrein. Vrouwen zijn anders met Iris Sommer In zes webinars gaat prof. dr. Iris Sommer, auteur van Het vrouwenbrein, in op zes verschillende aspec...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • De @nrc-podcast Onbehaarde Apen ging over de opkomst van de zeearend. Auteurd van het boek 'De zeearend'… https://t.co/0HMyh7U4r1
 • Babs Gons schrijft het Boekenweekgedicht! Vandaag is haar gedicht 'Polyglot' te lezen in @trouw en vertelt ze erove… https://t.co/m4tIHYOGMw
 • ‘Een onvergetelijke roman over een dominante vader. Het laat me niet meer los.’ Boekhandelaar Daan van der Valk van… https://t.co/TrBl1zVhd9
 • ‘Met een lief feminisme bereik je niets.’ Vandaag in @trouw een gesprek met Pauline Harmange naar aanleiding van ha… https://t.co/PRVTiZ9UD0
 • Adriaan van Dis sprak deze week met Pieter van der Wielen over zijn nieuwe roman 'KliFi' in @vpronms! Ook terug te… https://t.co/wdVHWs9pTO