Vooraanstaande sinoloog Kristofer Schipper overleden

De vooraanstaande, ook internationaal beroemde sinoloog en taomeester Kristofer Schipper, die de belangrijkste teksten van het taoïsme en De gesprekken van Confucius in het Nederlands vertaalde en van toelichting voorzag, is op 18 februari in Amsterdam overleden. Hij werd 86 jaar.

Kristofer Schipper (1934-2021) studeerde Chinees, Japans, Chinese religies en antropologie in Parijs. In 1968 werd hij de eerste westerling die als taomeester werd bevestigd.
Lange tijd doceerde hij aan de École Pratique des Hautes Études van de universiteit Sorbonne in Parijs, en was van 1993 tot 1999 tevens hoogleraar Chinese geschiedenis van de Universiteit Leiden.
Naast diverse studies in het Frans en het Engels publiceerde hij in 1988 in Nederlandse vertaling de grote studie Tao – de levende religie van China. Ook publiceerde hij in 2004 The Taoist Canon: A Historical Companion to the Daozang.
In 2006 verscheen bij uitgeverij Augustus (Atlas Contact) De geschriften van Zhuang Zi, de eerste volledige vertaling in het Nederlands van een van de belangrijkste teksten van het taoïsme, in 2011 gevolgd door De weg van de Tao en de innerlijke kracht van Lao Zi en in 2014 De gesprekken van Confucius. De vertalingen zijn gebaseerd op hedendaags onderzoek en werden door Schipper van een inleiding en uitgebreid commentaar voorzien.
Schipper woonde na zijn emeritaat afwisselend in Parijs, Amsterdam en in Fuzhou. Samen met zijn echtgenote, professor Yuan Bingling, stichtte hij in Fuzhou de eerste bibliotheek in China die gespecialiseerd is in westerse literatuur en sociale wetenschappen. In 2013 namen hij en professor Yuan Bingling, ondersteund door het Wereld Natuur Fonds, het initiatief om de Aishan Foundation op te richten ter bestudering en behoud van de 108 Natuurheiligdommen van het taoïsme in Zuid- en Centraal China. Dit leidde tot een motie in het 13e partijcongres in 2018 om deze sites voor te dragen als World Heritage sites.

Voor zijn werk werd Kristofer Schipper in 2004 onderscheiden met de Ordre national de la Légion d’honneur in Frankrijk en met de Vriendschapsprijs van de Chinese regering, de hoogste onderscheiding van de Volksrepubliek China voor een buitenlander, vanwege zijn bijdrage aan de bevordering van de Chinese cultuur buiten China. In Nederland was Kristofer Schipper sinds 1995 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Kristofer Schipper laat een vrouw en vijf dochters achter.

Meer nieuws

 • Belangrijk bericht over geplande auteursoptredens

  1 december 2021

  De nieuwe coronamaatregelen die 26 november zijn aangekondigd hebben een impact op de geplande optredens van onze auteurs. We proberen de agenda op deze website up-to-date te houden maar helaas is de ...

  Lees het hele bericht
 • De beste boeken van 2021

  24 november 2021

  Het einde van 2021 komt steeds dichterbij. Hoog tijd voor binnen- en buitenlandse media om de balans op te maken wat betreft de beste boeken van het afgelopen jaar. Hieronder een overzicht van de tite...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiaires op de afdeling pr en marketing fictie & non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • Marjoleine Kars wint internationale geschiedenisprijs met ‘Bloed in de rivier’

  3 december 2021

  Blood in the river (Bloed in de rivier) van de Nederlandse Marjoleine Kars is op 2 december bekroond met de internationale Cundill History Prize 2021. Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgere...

  Lees het hele bericht
 • Joël Broekaert tekent contract bij Atlas Contact voor drie boeken

  3 december 2021

  Culinair schrijver Joël Broekaert tekent een contract voor drie boeken bij uitgeverij Atlas Contact. De rechten werden in een grote veiling verkocht door Diana Gvozden van Marianne Schönbach Literar...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda