Help mee informatie verzamelen over handelingsonbekwaamheid

Even geleden tekende Madeleijn van den Nieuwenhuizen een contract bij Atlas Contact voor haar boek over de geschiedenis van handelingsonbekwaamheid van de werkende vrouw. Er bestaan juridische verhandelingen over de procedure rond afschaffing van de handelingsonbekwaamheid; hoofdstukken in proefschriften over de arbeidspositie van de vrouw in de twintigste eeuw. Maar over ervaringen is weinig geschreven.

Van den Nieuwenhuizen is bezig met het verzamelen van ervaringen en verhalen over handelingsonbekwaamheid en jij kan helpen! Daarmee wordt niet alleen de schaal, maar ook de diversiteit van de verhalen en achtergronden vergroot. Interviewervaring is hierbij niet vereist. Er is een leidraad opgesteld; een handleiding om een interview met je oma, opa, moeder, vader of bekende af te nemen die mogelijk iets te delen heeft over handelingsonbekwaamheid in Nederland.

De verzamelde interviews zullen nauwkeurig worden geregistreerd in een dataset, en vervolgens worden verwerkt in een breed toegankelijke publicatie waarin de geschiedenis van handelingsonbekwaamheid, en de afschaffing ervan, in kaart gebracht worden. Daarnaast wil Van den Nieuwenhuizen ook breder reflecteren op de rol van deze geschiedenis in de arbeidspositie van de vrouw in het heden. De dataset zal bovendien gedoneerd worden aan Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis te Amsterdam, zodat deze ook kan dienen als bronmateriaal voor ander, toekomstig onderzoek.

Wil je meedoen aan het onderzoek? Iemand interviewen, zelf je verhaal doen? Klik hier om je op te geven.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights