Help mee informatie verzamelen over handelingsonbekwaamheid

Even geleden tekende Madeleijn van den Nieuwenhuizen een contract bij Atlas Contact voor haar boek over de geschiedenis van handelingsonbekwaamheid van de werkende vrouw. Er bestaan juridische verhandelingen over de procedure rond afschaffing van de handelingsonbekwaamheid; hoofdstukken in proefschriften over de arbeidspositie van de vrouw in de twintigste eeuw. Maar over ervaringen is weinig geschreven.

Van den Nieuwenhuizen is bezig met het verzamelen van ervaringen en verhalen over handelingsonbekwaamheid en jij kan helpen! Daarmee wordt niet alleen de schaal, maar ook de diversiteit van de verhalen en achtergronden vergroot. Interviewervaring is hierbij niet vereist. Er is een leidraad opgesteld; een handleiding om een interview met je oma, opa, moeder, vader of bekende af te nemen die mogelijk iets te delen heeft over handelingsonbekwaamheid in Nederland.

De verzamelde interviews zullen nauwkeurig worden geregistreerd in een dataset, en vervolgens worden verwerkt in een breed toegankelijke publicatie waarin de geschiedenis van handelingsonbekwaamheid, en de afschaffing ervan, in kaart gebracht worden. Daarnaast wil Van den Nieuwenhuizen ook breder reflecteren op de rol van deze geschiedenis in de arbeidspositie van de vrouw in het heden. De dataset zal bovendien gedoneerd worden aan Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis te Amsterdam, zodat deze ook kan dienen als bronmateriaal voor ander, toekomstig onderzoek.

Wil je meedoen aan het onderzoek? Iemand interviewen, zelf je verhaal doen? Klik hier om je op te geven.

Meer nieuws

 • ‘En niet bij machte’ van J.V. Neylen genomineerd voor Poëziedebuutprijs 2021

  14 juni 2021

  En niet bij machte van J.V. Neylen is genomineerd voor de Poëziedebuutprijs! De jury selecteerde vier dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2020. De laureaat van de Poëziedeb...

  Lees het hele bericht
 • Onno Aerden: ‘ik ben niet meer zo’n buitenkantmannetje’

  11 juni 2021

  Onno Aerden in gesprek met Rinskje Koelewijn in NRC over zijn nieuwe boek De kampvuurvraag. Vind het leven dat bij je past: ‘De diepste gesprekken (met jezelf of vrienden) heb je bij een zelfgest...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda