Winnaar Schrijfwedstrijd Mensje van Keulen bekend

Mensje van Keulen viert vandaag haar 75e verjaardag én 50 jaar schrijverschap. Ter gelegenheid van deze feestelijke jubilea organiseerde Atlas Contact in samenwerking met Hebban een schrijfwedstrijd. Deelnemers konden een kort verhaal over  een kat of ander aardig huisdier insturen en een jury bestaande uit Mensje van Keulen, boekhandelaren Arno Koek en Ronnie Terpstra, hoofd inkoop Libris Jan Peter Prenger en Atlas Contact-redacteur Marijn Hogenkamp, beoordeelde de inzendingen. Mensje van Keulen maakte de winnaar in een filmpje bekend

In totaal stuurden maar liefst 220 deelnemers ruim 270 verhalen in met daarin een bonte verzameling aan dieren: beren, al dan niet aan kettingen; honden, vals of lief; vogels van diverse pluimage; konijnen en hamsters en andere knagers; ratten en, natuurlijk, een heleboel katten. Uit het juryrapport:

‘Het was een feest om over zoveel dieren te mogen lezen, al was er voor veel van die dieren weinig feestelijks aan. Integendeel, na allerhande narigheid kwamen veel beesten behoorlijk gruwelijk aan hun einde: we kregen heel wat auto-ongelukken, moord en mishandelingen te verhapstukken, maar ook gewoon lieve viervoeters die aan het einde van hun leven nog een keer het woord richtten tot hun baasje (niet ieder jurylid hield het overigens droog). Dat woord richten tót was iets dat veel voorkwam: verhalen in de tweede persoon enkelvoud, dus in de jij-vorm, van dier tot mens.’

De top 3 van de schrijfwedstrijd is als volgt:

 1. Margo Hoogenberk, Jip en Janneke. Uit het juryrapport: ‘De nummer een werd door een jurylid het meest volwassen verhaal genoemd, en dat ondanks de titelpersonages! Hadden dat geen andere, originele namen kunnen zijn, opperde een ander jurylid. Toch waren we het er al snel over eens dat dit verhaal klopte, iedere zin was raak. Juist een keuze van de schrijver om te spreken over ‘in mijn zusje snijden’ maakt duidelijk hoe goed de schrijver zich in de verteller heeft ingeleefd. Kinderverdriet op zijn schrijnendst, een terechte winnaar, het verhaal Jip en Janneke van Margo Hoogenberk.’

 

 1. Nelson Morus, Johnny. Uit het juryrapport: ‘Ook over het volgende verhaal bleef de jury lang in gesprek. De toon was goed, het ritme van het verhaal ook, het was een beetje gestoord, maar op de goede manier, met een fijne twist. Is het een aardig dier, in dit verhaal? Dat moet u zelf maar lezen, in ieder geval wist Johnny van Nelson Morus ons te bekoren.’

 

 1. Ben Dekkers, Kleine Milo. Uit het juryrapport: ‘De ietwat gedragen toon van de derde prijswinnaar maakt al snel plaats voor een levensschets van een ontroerend poesje met een veelbewogen leven. Het is de lieve uitweiding van de verteller – over het diplomatenleven, Pet Travel, over die arme Bob, tot het einde van het verhaal met zijn mooie afscheidszin aan toe – die maakt dat we Kleine Milo van Ben Dekkers een plekje op het grote podium gunnen.’

Margo Hoogenberg ontvangt, als schrijver van het winnende verhaal, een boekenpakket ter waarde van 250 euro en publicatie op Hebban en in het Magazine voor Echte lezers. Nelson Morus en Ben Dekkers ontvangen een exemplaar van het deze week verschenen Het Kattentheater.

Bekijk hier Het Kattentheater.

Meer nieuws

 • Drie vertaalde titels van Atlas Contact op longlist Booker Prize 2021

  27 juli 2021

  De longlist van The Booker Prize 2021 is bekendgemaakt en maar liefst drie vertaalde titels van Atlas Contact zijn genomineerd: Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro, Hier hoor je niemand over van Patric...

  Lees het hele bericht
 • Pantheon Boekhandel organiseert avond over ‘Bluets’ met vertaler Nicolette Hoekmeijer

  26 juli 2021

  Gevoelens en pijn in blauw, en dat geheel gevat in taal. Dat is Bluets van Maggie Nelson. Een raadselachtig maar prachtig boek en daarom organiseert Pantheon Boekholdt op dinsdagavond 21 septembe...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda