Boek van Nederlandse Marjoleine Kars genomineerd voor prestigieuze Amerikaanse slavernijgeschiedenis-prijs

Het boek Blood in the river (Bloed in de rivier) van de Nederlandse Marjoleine Kars is genomineerd voor de jaarlijkse Frederick Douglass Book Prize, een prestigieuze prijs op het gebied van  slavernijgeschiedenis. Kars is historica en professor aan de Universiteit van Maryland, Baltimore County. De prijs wordt op 22 februari 2022 in New York aan de winnende inzending uitgereikt.

De jury stelt dat Kars in haar boek, dat in het voorjaar van 2021 in Nederland bij Atlas Contact verscheen, vanuit een opvallend originele invalshoek de opstand van 1763-1764 van tot slaafgemaakte Afrikanen in de Nederlandse kolonie Berbice beschrijft. Ze maakt voor haar verhaal gebruik van zelden geraadpleegde archiefbronnen en voegt daarmee veel toe aan wat historici al weten over leider Coffij, zijn bondgenoten, het streven naar bevrijding van slavernij en Europese overheersing. Dankzij onder meer de geschreven getuigenissen, onthult ze de motieven en ambities van de vrijheidsstrijders en beschrijft ze hoe een protest tegen slechte behandeling uitgroeide tot een sociale revolutie. Ook laat ze zien dat Coffij, toen de gevechten tot een patstelling leidden, het initiatief nam en voorstelde de kolonie ​​gelijkelijk te verdelen tussen de rebellen en de Nederlanders. Bovenal maakt Kars met haar verhaal invoelbaar dat de slachtoffers van de roofzuchtige Atlantische economie een niet aflatende wens hadden over hun eigen leven te beschikken en eigen dromen na te jagen, ook toen het verzet uiteindelijk bezweek als gevolg van interne rivaliteit, precaire relaties met inheemse gemeenschappen en de meedogenloze omgeving. Bloed in de rivier van Marjoleine Kars getuigt van een groot voorstellingsvermogen en is daarmee een verbluffend resultaat van historisch onderzoek, aldus de jury.

De Frederick Douglas Book prijs gaat jaarlijks naar het beste Engelstalige boek over slavernij, verzet tegen en opheffing van slavernijpraktijken en is een gezamenlijk initiatief van het Gilder Lehrman Center for the Study of Slavery, Resistance and Abolition aan de Yale Universiteit en het Gilder Lehrman Institute of American History. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 dollar verbonden. De prijs is vernoemd naar Frederick Douglass (1818-1895), een tot slaafgemaakte die aan slavernij ontsnapte en zich ontwikkelde tot een van de grootste Amerikaanse abolitionisten, hervormers, schrijvers en redenaars van de negentiende eeuw.

Bloed in de rivier werd in het Nederlands vertaald door Nannie de Nijs Bik-Plasman en Albert Witteveen.

Meer nieuws

 • Gezocht: stagiair bureauredactie non-fictie

  14 september 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij en meewerken aan het uitgeven van onze prachtige boeken? Mail een motivatiebrief en cv aan Fieke Janse, fjanse@atlascontact.nl of Helen Zwaan, hzwaan@atlasc...

  Lees het hele bericht
 • Magazine De Club van Echte Lezers #7

  23 september 2021

  Een Echte Lezer heeft nooit genoeg boeken. Een Echte Lezer kijkt altijd in andermans boekenkast. Een Echte Lezer verdwijnt het liefst in een boek.   Herkenbaar? Dan is dit magazine echt iets v...

  Lees het hele bericht
 • Vijf auteurs van Atlas Contact te gast bij ILFU 2021

  21 september 2021

  Van 23 september tot 2 oktober is het International Literature Festival Utrecht (ILFU) en maar liefst vijf auteurs van Atlas Contact zijn te gast: Jeanette Winterson, Ayaan Hirsi Ali, Rebekka de Wit, ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda