Hét zomerboek van het jaar: ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff

Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te laden voor de sleur die hem de komende vijftig weken wacht, en doet de moeder braaf alsof ook zij geniet van hun jaarlijkse uitspatting.

Twee weken weg van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid.

De pers is lyrisch:

‘Een literaire parel (…), die serieus aanspraak maakt op de titel ‘hét zomerboek van 2021’. (…) Een prachtig subtiel boek over niet-ingeloste beloften, verdampte illusies, teloorgang. (…) Twee weken weg is ondanks een voortdurend aanwezige sfeer van melancholie op een ingetogen manier uiterst humoristisch, en daarmee opbeurend en troostrijk. (…) Een subtiel en melancholiek meesterwerk.’ ★★★★★ De Volkskrant

‘Het feit dat er weinig aan de hand is, is juist zo nadrukkelijk de moeite waard. Sherriff staat stil bij de kleinste dingen en verleent alles glans. […] Twee weken weg is een roman over weinig en veel. Het gaat over hoe mensenlevens kunnen verlopen, over hoop, verzoening en berusting. Maar bovendien, of misschien zelfs vooral, is het, al klinkt dit idioot modieus, een viering van het vermogen in het hier en nu te kunnen zijn. Dat geldt niet alleen voor de personages. […] Een weldadig boek. Als iets een aanrader is voor de vakantie, is het deze roman wel.’ ●●●●● – NRC Handelsblad

‘R.C. Sherriff bezingt in Twee weken weg de poëzie van het alledaagse. (…) Vakantielectuur met een kloppend hart.’ ★★★★ – De Standaard

‘Een meesterlijk staaltje nostalgisch strandstoelrealisme.’ – Het Parool

‘Empathisch weemoedproza om soezelig in te verzinken.’ – VPRO Gids

‘Een heerlijk opgetekend verhaal vol geluksmomenten.’ – Annette Breithaupt (boekhandel van der Velde) in Friesch Dagblad

‘De kracht van dit boek is de liefde waarmee de menselijke eigenaardigheden beschreven worden.’ – Katholiek Nieuwsblad

‘Een ogenschijnlijk eenvoudige roman, die echter heel bijzonder en ontroerend is.’ – Britblog

‘Ik heb er werkelijk van gesmuld.’ – Monique Eskens (De Drykkery) in de Volkskrant

Twee weken weg is een boek vol grote en kleine zorgen en ontwikkelingen dat na negentig jaar als een pare is opgevist uit de zee van voorbije boeken.’ – Boekenbijlage

‘Deze ogenschijnlijk eenvoudige roman is zo meeslepend dat de personages je nog lange tijd bijblijven. Het ultieme vakantieboek.’ – JAN

‘Zelden heb ik zo’n mooie, lieve, kleine, eenvoudige en ontroerende roman gelezen als Twee weken weg.’ ★★★★★ – Alles over boeken en schrijvers

‘[E]en goed doordacht boek met ruimte voor ironie en een sociologische blik.’ – Tzum 

Bekijk het boek hier en lees een fragment.

Meer nieuws

 • Gezocht: stagiair bureauredactie non-fictie

  14 september 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij en meewerken aan het uitgeven van onze prachtige boeken? Mail een motivatiebrief en cv aan Fieke Janse, fjanse@atlascontact.nl of Helen Zwaan, hzwaan@atlasc...

  Lees het hele bericht
 • Magazine De Club van Echte Lezers #7

  23 september 2021

  Een Echte Lezer heeft nooit genoeg boeken. Een Echte Lezer kijkt altijd in andermans boekenkast. Een Echte Lezer verdwijnt het liefst in een boek.   Herkenbaar? Dan is dit magazine echt iets v...

  Lees het hele bericht
 • Vijf auteurs van Atlas Contact te gast bij ILFU 2021

  21 september 2021

  Van 23 september tot 2 oktober is het International Literature Festival Utrecht (ILFU) en maar liefst vijf auteurs van Atlas Contact zijn te gast: Jeanette Winterson, Ayaan Hirsi Ali, Rebekka de Wit, ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda