Reprise theatervoorstelling De kinderkolonie

De theatervoorstelling De kinderkolonie gaat vanaf 1 oktober 2021 in reprise. Er volgen dan nog negen voorstellingen in Coco Maria te Veenhuizen, vlakbij de plek waar het Derde Gesticht stond.

Het Theaterstuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Wil Shackmann. De kinderkolonie beschrijft de lotgevallen van de wezen, hun opzieners en de bestuurders met mededogen en humor. In 1824 arriveren de eerste ‘weezen, vondelingen en verlaten kinderen’ in de kinderkolonie Veenhuizen. Hier moesten ’s lands meest kansarme kinderen worden opgevoed tot nijvere landarbeiders. Het ‘landbouwend weeshuis’ was een initiatief van de Maatschappij van Weldadigheid. Met veldwerk en fabrieksarbeid zouden de kinderen hun onderhoud en onderwijs moeten bekostigen. Een waterdicht plan – althans, in theorie. De werkelijkheid pakte anders uit: armoede, ziekte en sterfte grijpen om zich heen en de kosten rijzen de pan uit. In 1859 wordt het kindergesticht overgenomen door het rijk en uiteindelijk omgevormd tot de beruchte strafinrichting. Op basis van uitgebreid onderzoek in het rijke Kolonie-archief wekt Schackmann de geschiedenis tot leven. In 2019 werd de theatervoorstelling voor het eerst opgevoerd. In 2020 zou een reprise komen, maar die werd wegens corona afgelast.

Voor meer informatie en tickets zie: https://www.kinderkolonie.nl/

Meer nieuws

 • Gezocht: stagiair bureauredactie non-fictie

  14 september 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij en meewerken aan het uitgeven van onze prachtige boeken? Mail een motivatiebrief en cv aan Fieke Janse, fjanse@atlascontact.nl of Helen Zwaan, hzwaan@atlasc...

  Lees het hele bericht
 • Magazine De Club van Echte Lezers #7

  23 september 2021

  Een Echte Lezer heeft nooit genoeg boeken. Een Echte Lezer kijkt altijd in andermans boekenkast. Een Echte Lezer verdwijnt het liefst in een boek.   Herkenbaar? Dan is dit magazine echt iets v...

  Lees het hele bericht
 • Vijf auteurs van Atlas Contact te gast bij ILFU 2021

  21 september 2021

  Van 23 september tot 2 oktober is het International Literature Festival Utrecht (ILFU) en maar liefst vijf auteurs van Atlas Contact zijn te gast: Jeanette Winterson, Ayaan Hirsi Ali, Rebekka de Wit, ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda