Radboud Universiteit verleent eredoctoraat aan Adriaan van Dis

Adriaan van Dis ontvangt op 11 mei 2022 een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen.

In de afgelopen jaren pleitte Adriaan van Dis als schrijver, commentator en documentairemaker voor meer geletterdheid, en voor het lezen van (strip)verhalen en gedichten omdat het zowel verbeeldingskracht en kennis als empathie en tolerantie bevordert. Rector magnificus Han van Krieken: ‘Met dit eredoctoraat benadrukt de Radboud Universiteit het belang van de taal en cultuurstudies voor de samenleving. Als geen ander staat Van Dis voor de verbinding tussen geletterdheid, diversiteit en inclusiviteit.’

Van Dis is door de jaren heen actief geweest in de Nijmeegse academische wereld, te beginnen in de jaren zeventig. In Politiek Cultureel Centrum O42 stelde hij bij een manifestatie rondom het werk van Breyten Breytenbach de apartheid in Zuid-Afrika aan de kaak. Ook was hij betrokken in diverse universitaire projecten over religieuze tolerantie en over emancipatie van de lhbtiq+gemeenschap. Hij trad op als auteur bij het jaarlijkse boekenproject voor eerstejaars studenten van de Radboud Universiteit, was spreker bij de opening van het academisch jaar 2002-2003 en gastdocent in de master Literair Bedrijf.

Het eredoctoraat wordt uitgereikt in een academische zitting op dinsdag 11 mei 2022 om 15.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit.

 

Meer nieuws

 • Colson Whitehead, Richard Powers en Oek de Jong bij Crossing Border 2021

  22 oktober 2021

  Crossing Border, het langstlopende internationale literatuur- en muziekfestival in Nederland, vindt plaats van 4 t/m 6 november. Dit jaar zijn onder anderen Colson Whitehead, Richard Powers en Oek de ...

  Lees het hele bericht
 • Jubileumeditie: 70e druk ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst

  22 oktober 2021

  Bekroond en verfilmd blijft De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst al 15 jaar overeind als het Vlaamse antwoord op Salingers The Catcher in the Rye, een perfecte coming-of-age-roman waarvan er ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda