Interview Bahram Sadeghi – Maand van de geschiedenis

Tijdens de Maand van de Geschiedenis publiceren wij wekelijks over onze geschiedenisboeken. Wij hebben Bahram Sadeghi geïnterviewd over zijn nieuwe boek over hoe een aanslag op Israëlische toeristen in Egypte een Iraanse bootvluchteling naar Nederland bracht.

 Waar gaat je meest recente boek De aanslag die onze levens veranderde over  en hoe ben je deze geschiedenis op het spoor gekomen?

Op 5 oktober 1985 schoot een Egyptische dienstplichtige agent op een groep Israëlische toeristen in de Sinaï, waarbij vier kinderen en drie volwassenen om het leven kwamen. Twee maanden na die aanslag vluchtte ik samen met drie andere jongemannen per schip als verstekeling uit Iran, bestemming onbekend. Toen het schip door het Suezkanaal voer, vroegen we aan de autoriteiten of we daar mochten blijven, want alles was (en is misschien nog steeds?) was beter dan leven in Iran, zeker als jonge dienstplichtigen zoals wij toen. Maar de Egyptenaren vertrouwden ons niet. Ze verdachten ons ervan dat we spionnen van de Iraanse overheid waren die voor nog meer onrust in Egypte wilden zorgen. Het schip voer verder en kwam uiteindelijk in Rotterdam aan waar we wisten te ontsnappen. Je kan stellen dat mijn leven in Nederland ‘te danken’ is aan die bloedige aanslag. In mijn boek schrijf ik over hoe ik in Nederland ben beland, maar heb ik ook de twee andere ‘kanten’ van de aanslag opgezocht: ik heb een aantal overlevenden van de aanslag in Israël opgezocht en de familie van de aanslagpleger in Egypte ontmoet.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is ‘Aan het werk’. Op welke plek(ken) heb je aan dit boek gewerkt en onderzoek gedaan?

Ik ben twee keer in Egypte geweest in het plaatsje Ikayyad waar de familie van de aanslagpleger Suleiman Khater woont. In Israël heb ik twee overlevenden van de aanslag in Jeruzalem ontmoet: Tali die ten tijde van de aanslag 6 jaar oud was en bij die aanslag haar moeder verloor en Ehud die toen 12 was en zijn broertje Amir dood zag gaan.

Om research te doen ben ik meerdere keren in het stadsarchief in Rotterdam geweest, maar ik heb ook in Israël oude kranten en tijdschriften in de Beit Ariela Library in Tel Aviv opgezocht.

Ik stond op het punt om naar de Sinaï te gaan om Ras Burqa, de exacte plek van de aanslag te bezoeken, toen de pandemie uitbrak.

 

Welk geschiedenisboek zou je iedereen aanraden, en waarom?

Interview met de geschiedenis is het eerste boek dat in mij opkomt.

Schrijver Oriana Fallaci slaagt er op een ogenschijnlijk zeer ongedwongen wijze in de belangrijkste ‘geschiedschrijvers’ van dat moment zoals Henry Kissinger en Indira Gandhi te interviewen terwijl ze haar eigen persoonlijke kijk op de geïnterviewden in de verhalen verwerkt.

 

 

 

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights