Vincent Merjenberg in podcast Groen Gebladerte

In de podcast ‘Groen Gebladerte’ ontmoet Tom de Cock voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf? In de vijfde aflevering gaat De Cock op bezoek bij Vincent Merjenberg. Onlangs verscheen zijn debuutroman De grijzen.

Vincent Merjenberg is 37 en woont in Amsterdam. Neerlandicus van opleiding, en werkte lang zelf voor een uitgeverij. Tot hij besliste om voluit voor schrijven te gaan. De grijzen is één van de meest bejubelde debuutromans van het jaar. Werkelijk elke recensie is lovend, verwonderd bijna. Een sterke roman over kwaad, waarheid, anonimiteit, verdwijnen. Met als decor een zelf verzonnen universum, dat aan elkaar hangt van de duistere geschiedenissen en steden zonder naam. Een vormexperiment met een prikkelende diepgang.

Tom De Cock is nieuwsgierig naar de boeken die de debuterende schrijvers die hij ontmoet, zelf lezen. De boeken van Merjenberg, zo’n duizend in het totaal, staan in een groot rek bij het raam. Maar de boeken die hem echt na aan het hart liggen staan in zijn schrijfhok in de tuin. ‘Gewoon om naar te kijken terwijl ik werk. Als inspiratie en voorbeeld.’

De leesmicrobe kreeg hij te pakken via Roald Dahl: ‘Mijn moeder kreeg me maar niet aan het lezen. Tot ze Roald Dahl in huis haalde. Die smerigheid en dat geweld waren een schot in de roos. Vanaf dat moment was ik een lezer. En vandaag lees ik ‘m aan mijn zoontje van drie voor’, vertelt Merjenberg in Groen Gebladerte.

De boekenkast van Vincent Merjenberg:

 • Roald Dahl – De fantastische meneer Vos
 • Roald Dahl – De griezels
 • Herman Hesse – Narziss en Goldmund
 • Benjamin Labatut – Het blinde licht
 • Carlo Rovelli – Helgoland
 • Jan van Mersbergen – Naar de overkant van de nacht
 • Karl Ove Knausgård – Vader
 • Jeroen Brouwers – De zondvloed
 • J. J. Voskuil – Het Bureau
 • Jonathan Littell – De welwillenden
 • Christopher Browning – Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland
 • Roberto Bolaño – 2666
 • Horacio Quiroga – Verhalen van liefde, waanzin en dood

De podcast is hier te beluisteren.

Meer nieuws

 • Colson Whitehead, Richard Powers en Oek de Jong bij Crossing Border 2021

  22 oktober 2021

  Crossing Border, het langstlopende internationale literatuur- en muziekfestival in Nederland, vindt plaats van 4 t/m 6 november. Dit jaar zijn onder anderen Colson Whitehead, Richard Powers en Oek de ...

  Lees het hele bericht
 • Jubileumeditie: 70e druk ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst

  22 oktober 2021

  Bekroond en verfilmd blijft De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst al 15 jaar overeind als het Vlaamse antwoord op Salingers The Catcher in the Rye, een perfecte coming-of-age-roman waarvan er ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda