‘Bloed in de rivier’ van Marjoleine Kars bekroond met Frederick Douglass Book Prize 2021

Blood in the river (Bloed in de rivier) van de Nederlandse Marjoleine Kars heeft de jaarlijkse Frederick Douglass Book Prize gewonnen, een prestigieuze prijs op het gebied van slavernijgeschiedenis. Kars is historica en professor aan de Universiteit van Maryland, Baltimore County. De prijs wordt op 17 februari 2022 in New York uitgereikt. Ook Vincent Brown ontvangt de prijs voor zijn boek Tacky’s Revolt: The Story of an Atlantic Slave War.

De jury stelt dat Kars in haar boek, dat in het voorjaar van 2021 in Nederland bij Atlas Contact verscheen, vanuit een opvallend originele invalshoek de opstand van 1763-1764 van tot slaafgemaakte Afrikanen in de Nederlandse kolonie Berbice beschrijft. Ze maakt voor haar verhaal gebruik van zelden geraadpleegde archiefbronnen en voegt daarmee veel toe aan wat historici al weten over leider Coffij, zijn bondgenoten, het streven naar bevrijding van slavernij en Europese overheersing. Dankzij onder meer de geschreven getuigenissen, onthult ze de motieven en ambities van de vrijheidsstrijders en beschrijft ze hoe een protest tegen slechte behandeling uitgroeide tot een sociale revolutie. Ook laat ze zien dat Coffij, toen de gevechten tot een patstelling leidden, het initiatief nam en voorstelde de kolonie ​​gelijkelijk te verdelen tussen de rebellen en de Nederlanders. Bovenal maakt Kars met haar verhaal invoelbaar dat de slachtoffers van de roofzuchtige Atlantische economie een niet aflatende wens hadden over hun eigen leven te beschikken en eigen dromen na te jagen, ook toen het verzet uiteindelijk bezweek als gevolg van interne rivaliteit, precaire relaties met inheemse gemeenschappen en de meedogenloze omgeving. Bloed in de rivier van Marjoleine Kars getuigt van een groot voorstellingsvermogen en is daarmee een verbluffend resultaat van historisch onderzoek, aldus de jury.

Bloed in de rivier werd in het Nederlands vertaald door Nannie de Nijs Bik-Plasman en Albert Witteveen.

Meer nieuws

 • Vacature stagiair PR en Publiciteit bij Uitgeverij Atlas Contact

  22 juni 2022

  Wil jij ervaring opdoen bij een literaire uitgeverij en onze boeken en schrijvers als Haruki Murakami, Adriaan van Dis, Niña Weijers, Babs Gons,  Madeleijn van den Nieuwenhuizen,  Marieke Lucas Rij...

  Lees het hele bericht
 • In de ban van Rian met Angelique Kunst

  29 juli 2022

  Rian van Rijbroek staat bekend als ‘cybercharlatan’, maar heeft intussen een van Nederlands rijkste IT-ondernemers in haar macht: Gerard Sanderink. Over de de ontsporing van Sanderink schreef Ange...

  Lees het hele bericht
 • Wetenschapper en auteur James Lovelock overleden

  28 juli 2022

  Dinsdag 26 juli 2022, op zijn geboortedag, overleed James Lovelock, wetenschapper, uitvinder en schrijver. Lovelock werd onder meer bekend als grondlegger van de Gaia-theorie die stelt dat de aarde ee...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • ☀️ Zomerlezen! Tip van de dag: 'Zelf doen' van Niña Weijers. Al lezend en schrijvend probeert Niña Weijers een rout… https://t.co/pmVCCTshKN
 • ☀️ Zomerlezen! Tip van de dag: 'De lezende mens' van @RuudHisgen en Adriaan van der Weel. Een zoektocht naar de ond… https://t.co/VXrGkVucg5
 • Vandaag vaart de Canal Parade langs Uitgeverij Atlas Contact! 🌈 Wij vieren de liefde, acceptatie en diversiteit met… https://t.co/vFEMtRm3Q4
 • Psst... benieuwd naar de boeken die komend najaar bij Atlas Contact verschijnen? 👀 Bekijk dan onze nieuwe najaarsa… https://t.co/a9x1zybD0Z
 • ☀️ Zomerlezen! Tip van de dag: 'Alles echt gebeurd' van Jeroen Brouwers. Deze bundel biedt een gevarieerd palet van… https://t.co/x00DHii55x