‘Bloed in de rivier’ van Marjoleine Kars bekroond met Frederick Douglass Book Prize 2021

Blood in the river (Bloed in de rivier) van de Nederlandse Marjoleine Kars heeft de jaarlijkse Frederick Douglass Book Prize gewonnen, een prestigieuze prijs op het gebied van slavernijgeschiedenis. Kars is historica en professor aan de Universiteit van Maryland, Baltimore County. De prijs wordt op 17 februari 2022 in New York uitgereikt. Ook Vincent Brown ontvangt de prijs voor zijn boek Tacky’s Revolt: The Story of an Atlantic Slave War.

De jury stelt dat Kars in haar boek, dat in het voorjaar van 2021 in Nederland bij Atlas Contact verscheen, vanuit een opvallend originele invalshoek de opstand van 1763-1764 van tot slaafgemaakte Afrikanen in de Nederlandse kolonie Berbice beschrijft. Ze maakt voor haar verhaal gebruik van zelden geraadpleegde archiefbronnen en voegt daarmee veel toe aan wat historici al weten over leider Coffij, zijn bondgenoten, het streven naar bevrijding van slavernij en Europese overheersing. Dankzij onder meer de geschreven getuigenissen, onthult ze de motieven en ambities van de vrijheidsstrijders en beschrijft ze hoe een protest tegen slechte behandeling uitgroeide tot een sociale revolutie. Ook laat ze zien dat Coffij, toen de gevechten tot een patstelling leidden, het initiatief nam en voorstelde de kolonie ​​gelijkelijk te verdelen tussen de rebellen en de Nederlanders. Bovenal maakt Kars met haar verhaal invoelbaar dat de slachtoffers van de roofzuchtige Atlantische economie een niet aflatende wens hadden over hun eigen leven te beschikken en eigen dromen na te jagen, ook toen het verzet uiteindelijk bezweek als gevolg van interne rivaliteit, precaire relaties met inheemse gemeenschappen en de meedogenloze omgeving. Bloed in de rivier van Marjoleine Kars getuigt van een groot voorstellingsvermogen en is daarmee een verbluffend resultaat van historisch onderzoek, aldus de jury.

Bloed in de rivier werd in het Nederlands vertaald door Nannie de Nijs Bik-Plasman en Albert Witteveen.

Meer nieuws

 • Belangrijk bericht over geplande auteursoptredens

  1 december 2021

  De nieuwe coronamaatregelen die 26 november zijn aangekondigd hebben een impact op de geplande optredens van onze auteurs. We proberen de agenda op deze website up-to-date te houden maar helaas is de ...

  Lees het hele bericht
 • De beste boeken van 2021

  24 november 2021

  Het einde van 2021 komt steeds dichterbij. Hoog tijd voor binnen- en buitenlandse media om de balans op te maken wat betreft de beste boeken van het afgelopen jaar. Hieronder een overzicht van de tite...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: stagiaires op de afdeling pr en marketing fictie & non-fictie

  20 april 2021

  Wil jij ervaring opdoen bij onze uitgeverij én onze boeken via marketing en pr onder de aandacht brengen? Bij Atlas Contact leer je hoe een uitgeverij werkt én draag je actief bij aan onze campagnes...

  Lees het hele bericht
 • ‘Een kleine geschiedenis van de (grote) neus’ in de media

  29 november 2021

  Op vrijdag 26 november is Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus  van Caro Verbeek verschenen. In haar boek neemt Verbeek de lezer mee op een reis langs opvallende neuzen in de westerse k...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda