Tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag: Hét portret van Anton de Kom

In het Kunstmuseum in Den Haag is vanaf zaterdag 27 november de tentoonstelling Hét portret van Anton de Kom te bezichtigen. Centraal staat het fotoportret dat graficus en fotograaf Piet Zwart maakte van de Surinaamse antikoloniale schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom.

Een man met een vastberaden blik, die langs de camera het beeld uitkijkt. Het is dit specifieke fotoportret dat velen van ons direct te binnenschiet als het gaat over Anton de Kom. De foto is gemaakt door Piet Zwart voor op de cover van Anton de Koms boek Wij slaven van Suriname. Sinds de boekpublicatie in 1934 is het portret uitgegroeid tot symbool voor de antikoloniale strijd tegen onrecht en voor gelijkwaardigheid en vrijheid. Tot op de dag van vandaag wordt het portret omarmd door uiteenlopende groepen en is het een inspiratiebron voor velen, van kunstenaars tot street wear labels. Vreemd genoeg lijkt het erop dat Piet Zwart nooit voor ogen heeft gehad het portret in deze vorm te publiceren, de foto was bedoeld als onderdeel van een collage. Deze collage voor de omslag van Wij slaven van Suriname  bevindt zich in de collectie van het Kunstmuseum. De tentoonstelling Hét portret van Anton de Kom  (27 november 2021 t/m 20 maart 2022) vertelt aan de hand van dit unieke collectiestuk en tientallen andere kunstwerken en objecten het verhaal van hoe deze foto is uitgegroeid tot een icoon.

In de tentoonstelling zijn onder meer heruitgaven met diverse omslagen te zien, net als het kunstwerk van Iris Kensmil, een textielontwerp van Farida Sedoc en het T-shirt van Patta. De tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van familie De Kom, Carl Haarnack, The Black Archives, Nederlands Fotomuseum, Flip Bool, Iris Kensmil en Farida Sedoc. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights