Tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag: Hét portret van Anton de Kom

In het Kunstmuseum in Den Haag is vanaf zaterdag 27 november de tentoonstelling Hét portret van Anton de Kom te bezichtigen. Centraal staat het fotoportret dat graficus en fotograaf Piet Zwart maakte van de Surinaamse antikoloniale schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom.

Een man met een vastberaden blik, die langs de camera het beeld uitkijkt. Het is dit specifieke fotoportret dat velen van ons direct te binnenschiet als het gaat over Anton de Kom. De foto is gemaakt door Piet Zwart voor op de cover van Anton de Koms boek Wij slaven van Suriname. Sinds de boekpublicatie in 1934 is het portret uitgegroeid tot symbool voor de antikoloniale strijd tegen onrecht en voor gelijkwaardigheid en vrijheid. Tot op de dag van vandaag wordt het portret omarmd door uiteenlopende groepen en is het een inspiratiebron voor velen, van kunstenaars tot street wear labels. Vreemd genoeg lijkt het erop dat Piet Zwart nooit voor ogen heeft gehad het portret in deze vorm te publiceren, de foto was bedoeld als onderdeel van een collage. Deze collage voor de omslag van Wij slaven van Suriname  bevindt zich in de collectie van het Kunstmuseum. De tentoonstelling Hét portret van Anton de Kom  (27 november 2021 t/m 20 maart 2022) vertelt aan de hand van dit unieke collectiestuk en tientallen andere kunstwerken en objecten het verhaal van hoe deze foto is uitgegroeid tot een icoon.

In de tentoonstelling zijn onder meer heruitgaven met diverse omslagen te zien, net als het kunstwerk van Iris Kensmil, een textielontwerp van Farida Sedoc en het T-shirt van Patta. De tentoonstelling is tot stand gekomen met hulp van familie De Kom, Carl Haarnack, The Black Archives, Nederlands Fotomuseum, Flip Bool, Iris Kensmil en Farida Sedoc. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Meer nieuws

 • Vacature stagiair PR en Publiciteit bij Uitgeverij Atlas Contact

  22 juni 2022

  Wil jij ervaring opdoen bij een literaire uitgeverij en onze boeken en schrijvers als Haruki Murakami, Adriaan van Dis, Niña Weijers, Babs Gons,  Madeleijn van den Nieuwenhuizen,  Marieke Lucas Rij...

  Lees het hele bericht
 • David Meijer te gast bij Opium Radio 4

  11 augustus 2022

  David Meijer is op 11 augustus te gast bij Opium Radio 4. Hij vertelt over zijn boek Zusters van Tarakan, over het waargebeurde verhaal van zijn grootmoeder Mila. De uitzending begint om 19:00 uur. ...

  Lees het hele bericht
 • Lieve Joris in de uitzending van Goed ingelichte kring

  10 augustus 2022

  In de zaterdag uitzending van het NPO Radio 1-programma Goed ingelichte kring van Chazia Mourali, was Lieve Joris te gast. Zij sprak onder meer over haar nieuwe boek Hildeke dat 27 september a.s. vers...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda