Marjoleine Kars wint internationale geschiedenisprijs met ‘Bloed in de rivier’

Blood in the river (Bloed in de rivier) van de Nederlandse Marjoleine Kars is op 2 december bekroond met de internationale Cundill History Prize 2021. Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest imminente, vooruitstrevende auteurs, historici of denkers. Volgens de jury is het verhaal van de slavenopstand dramatisch, en komen de personages, zowel de Afrikaanse als de Nederlandse, in het verhaal tot leven als echte, moreel complexe mensen. Daarnaast prijst de jury het schrijftalent van Kars, die uit een relatief onbekend archief in het Nationaal Archief een aansprekend verhaal vertelt over de brute aard van de slavernij.

Bloed in de rivier vertelt het onderbelichte verhaal van de slavenopstand die in 1763 plaatsvond in de voormalige Nederlandse kolonie Berbice (hedendaags Guyana). Kars heeft voor haar onderzoek meer dan 900 handgeschreven transcripties van verhoren met slaafgemaakten gebruikt en schetst een levendig en spannend beeld van de dagelijkse gebeurtenissen tijdens de opstand en de mensen die er een rol in speelden.

Eind november won Marjoleine Kars met dit boek ook de jaarlijkse Frederick Douglass Book Prize, een prestigieuze prijs op het gebied van slavernijgeschiedenis.
Kars is historica en professor aan de Universiteit van Maryland, Baltimore County. Bloed in de rivier werd in het Nederlands vertaald door Nannie de Nijs Bik-Plasman en Albert Witteveen.

Meer nieuws

  • Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman overleden

    28 maart 2024

    Woensdag 27 maart bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naast...

    Lees het hele bericht
  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights