Marjoleine Kars wint internationale geschiedenisprijs met ‘Bloed in de rivier’

Blood in the river (Bloed in de rivier) van de Nederlandse Marjoleine Kars is op 2 december bekroond met de internationale Cundill History Prize 2021. Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest imminente, vooruitstrevende auteurs, historici of denkers. Volgens de jury is het verhaal van de slavenopstand dramatisch, en komen de personages, zowel de Afrikaanse als de Nederlandse, in het verhaal tot leven als echte, moreel complexe mensen. Daarnaast prijst de jury het schrijftalent van Kars, die uit een relatief onbekend archief in het Nationaal Archief een aansprekend verhaal vertelt over de brute aard van de slavernij.

Bloed in de rivier vertelt het onderbelichte verhaal van de slavenopstand die in 1763 plaatsvond in de voormalige Nederlandse kolonie Berbice (hedendaags Guyana). Kars heeft voor haar onderzoek meer dan 900 handgeschreven transcripties van verhoren met slaafgemaakten gebruikt en schetst een levendig en spannend beeld van de dagelijkse gebeurtenissen tijdens de opstand en de mensen die er een rol in speelden.

Eind november won Marjoleine Kars met dit boek ook de jaarlijkse Frederick Douglass Book Prize, een prestigieuze prijs op het gebied van slavernijgeschiedenis.
Kars is historica en professor aan de Universiteit van Maryland, Baltimore County. Bloed in de rivier werd in het Nederlands vertaald door Nannie de Nijs Bik-Plasman en Albert Witteveen.

Meer nieuws

 • Haro Kraak in ‘Brommer op zee’

  13 mei 2022

  Zondag 15 mei is Haro Kraak te zien in 'Brommer op zee'. Hij is te gast naar aanleiding van het verschijnen van zijn tweede roman Het water bewaart ons. In Het water bewaart ons heeft het wantrouwe...

  Lees het hele bericht
 • Het Grote Schrijversinterview met Vonne van der Meer

  13 mei 2022

  In de reeks Het Grote Schrijversinterview interviewt programmamaker (De Balie) Ianthe Mosselman grote schrijvers over hun werk. Dinsdag 24 mei wordt Vonne van der Meer in een diepte-interview bevraa...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda