Angelique Kunst schrijft boek over ontspoorde Gerard Sanderink

Het is een van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven: de ontsporing van de eens zo degelijke Twentse multimiljonair en topondernemer Gerard Sanderink onder invloed van cybercharlatan Rian van Rijbroek. Journaliste Angelique Kunst, die al sinds het begin over de zaak Sanderink schrijft, werkt nu aan een boek over deze zaak en haar kwalijke gevolgen. Er is er hier maar één de baas! – De ontspoorde macht van Gerard Sanderink zal in april 2022 verschijnen bij Uitgeverij Business Contact in samenwerking met DPG Media.

Tot 2018 leek Gerard Sanderink, eigenaar van onder andere ICT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton, ondanks zijn macht en zijn fortuin van 620 miljoen een bescheiden zakenman. Toen kwam Rian van Rijbroek in zijn leven, een Brabantse met een bedenkelijke reputatie die zichzelf ‘cyberexpert’ en ‘hacker’ noemt. Zij kroop in zijn hoofd en in zijn computer en sindsdien is Sanderink volledig de weg kwijt. Hij ziet overal cybercriminaliteit en complotten tegen hem en zijn bedrijven, raakte verwikkeld in allerlei rechtszaken en ontslaat iedereen die hem probeert te corrigeren. Zijn kenmerkende uitspraak: ‘Er is er hier maar één de baas!’

Maar is Gerard Sanderink eigenlijk nog wel de baas? Of heeft Van Rijbroek de macht over zijn bedrijven overgenomen? En wat betekent dat voor Nederland? Want Centric heeft 185 Nederlandse gemeenten als klant en beheert daarmee privacygevoelige data van zo’n 65 procent van alle Nederlanders. Het bedrijf beheert ook vertrouwelijke financiële informatie van burgers en overheden: De Nederlandsche Bank, de Sociale Verzekeringsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten gebruiken systemen van Centric. Bouwbedrijf Strukton is cruciaal voor de Nederlandse infrastructuur: het bouwt wegen, bruggen, tunnels, overheidsgebouwen en spoorwegen.

Angelique Kunst werkt sinds 1986 bij de Twentsche Courant Tubantia, sinds 2013 als economieredacteur. Voor haar onthullingen in het dossier Sanderink werd ze genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel in de categorie Onderzoek.

Angelique Kunst: ‘Gerard Sanderink was een geliefde Tukker, maar wat hij nu doet is heel beschadigend voor mensen en organisaties. Wat mij fascineert is dat niemand meer grip op hem lijkt te kunnen krijgen. Rechters, politici, bezorgde medewerkers, het lukte tot nu toe niemand. Verbijsterend. Dat wil ik in mijn boek graag laten zien.’

Meer nieuws

 • Gooi maar vol die koffer: dit zijn 4 van de 24 beste boeken van ’24 volgens de Volkskrant

  12 juli 2024

  De vakantie is begonnen, het leesseizoen bij uitstek. Wat moet er mee deze zomer? Dit zijn 4 van de 24 beste boeken van 2024 tot nu, volgens de boekenredactie van de Volkskrant. Jan Brokken: De o...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken ontvangt de Premio De Sanctis Europa

  9 juli 2024

  Op maandag 8 juli jl is in Brussel de prestigieuze Premio De Sanctis 'Europa' uitgereikt aan Jan Brokken voor zijn gehele literaire oeuvre en zijn fundamentele bijdrage aan de Europese cultuur. De Pre...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights