‘De grijzen’ van Vincent Merjenberg genomineerd voor de Anton Wachterprijs

Vincent Merjenberg is met De grijzen genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut.

In De grijzen (april 2021) doet een jonge journaliste in een grensstad onderzoek naar de vondst van lichamen van mannen, vrouwen en kinderen die rechtop in de aarde worden aangetroffen. Ondertussen blikt een oude man vanuit zijn appartement terug op zijn beginjaren in de stad. Zijn herinneringen dwingen hem onder ogen te zien dat hij meer van de vondsten af weet dan hij wil. Hoe meer Lena te weten komt over de verborgen levens van de betrokkenen, hoe verder de oplossing uit zicht raakt. Totdat ze de verdwenen schrijver Onalov en zijn verloren gewaande manuscript op het spoor komt – en denkt de leegtes in haar onderzoek te kunnen opvullen.

De grijzen is een ingenieus gecomponeerde roman over het kwaad en de dingen waartoe de mens onder bepaalde omstandigheden in staat is.

Vincent Merjenberg (1983) studeerde Nederlands, werkte bij een uitgeverij en geeft taalles aan nieuwkomers. Hij publiceerde verhalen in onder meer De Gids en De Revisor. De grijzen is zijn romandebuut.

Op zaterdag 25 juni wordt de Anton Wachterprijs uitgereikt tijdens het Literair Festival Harlingen in de gezamenlijke tuin van de Bibliotheek, Boekhandel van der Velde en het Hannemahuis aan de Voorstraat in Harlingen.

 

Meer nieuws

 • Vacature per 1 augustus of 1 september: stagiair (m/v) PR en Publiciteit bij Uitgeverij Atlas Contact

  22 juni 2022

  Wil jij ervaring opdoen bij een literaire uitgeverij en onze boeken en schrijvers als Haruki Murakami, Adriaan van Dis, Niña Weijers, Babs Gons,  Madeleijn van den Nieuwenhuizen,  Marieke Lucas Rij...

  Lees het hele bericht
 • ‘Ontaard land’ van Ineke Noordhoff actueler dan ooit door parlementaire enquête aardgaswinning Groningen

  30 juni 2022

  De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen is afgelopen maandag 27 juni gestart met de eerste week van de openbare verhoren. Tijdens de eerste week werden gedupeerden, wetenschappers,...

  Lees het hele bericht
 • David Meijer over ‘Zusters van Tarakan’ bij NOS Met het Oog op Morgen

  29 juni 2022

  In 1941 ging er door de politieke spanningen een noodoproep uit naar de ‘noodverpleegsters’: Rode Kruis-helpsters der tweede klasse. Mila Herman, de grootmoeder van David Meijer, was een van deze ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda