Zaterdag laatste uitzending van de zeer succesvolle serie ‘Eens ging de zee hier tekeer’

Aanstaande zaterdag 25 juni zendt NPO2 de laatste aflevering uit van de documentaire Eens ging de zee hier tekeer. Deze zeer goed bekeken serie – afgelopen zaterdag meer dan 946.000 kijkers – krijgt maar liefst een 8,5 als waardering, en staat daarmee in de top tien van best bekeken programma’s op de zaterdagavond.

De serie is vernoemd naar het gelijknamige boek van Eva Vriend. Hierin vertelt ze de geschiedenis van de Zuiderzee en het IJsselmeer. Negentig jaar geleden, op 28 mei 1932, werd de Afsluitdijk gedicht. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Eva beschrijft aan de hand van de levensgeschiedenissen van vier vissersfamilies wat zo’n in grijpende verandering betekent voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag.

In de documentaire Eens ging de zee hier tekeer onderzoekt presentator Huub Stapel onder meer welke invloed het afsluiten van de Zuiderzee heeft gehad op bedrijven, de natuur en op de bewoners van de kustplaatsen. Hij gaat op zoek naar families die hun leven ineens een andere richting moesten geven. Ook met Eva Vriend is hij in deze serie in gesprek gegaan over de invloed van de Afsluitdijk, zowel voor de vissersgemeenschappen, als voor de bewoners van ‘het nieuwe land’, dat door de drooglegging van de Noordoostpolder ontstond. Hierover schreef Eva Vriend eerder Het nieuwe land dat onlangs opnieuw is uitgegeven bij Atlas Contact.

Media-influencer Angela de Jong maakte onlangs bij Spraakmakers Op 1, NPO Radio 1, de vergelijking tussen de Zuiderzeevissers uit het boek van Eva Vriend en de boeren nu. Zo zocht vissersvrouw Grietje Koornstra toentertijd de minister privé op om te pleiten voor een inkomen voor haar gezin, net zoals de boeren van nu ministers persoonlijk opzoeken om te protesteren.

Meer nieuws

 • Vacature per 1 augustus of 1 september: stagiair (m/v) PR en Publiciteit bij Uitgeverij Atlas Contact

  22 juni 2022

  Wil jij ervaring opdoen bij een literaire uitgeverij en onze boeken en schrijvers als Haruki Murakami, Adriaan van Dis, Niña Weijers, Babs Gons,  Madeleijn van den Nieuwenhuizen,  Marieke Lucas Rij...

  Lees het hele bericht
 • ‘Ontaard land’ van Ineke Noordhoff actueler dan ooit door parlementaire enquête aardgaswinning Groningen

  30 juni 2022

  De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen is afgelopen maandag 27 juni gestart met de eerste week van de openbare verhoren. Tijdens de eerste week werden gedupeerden, wetenschappers,...

  Lees het hele bericht
 • David Meijer over ‘Zusters van Tarakan’ bij NOS Met het Oog op Morgen

  29 juni 2022

  In 1941 ging er door de politieke spanningen een noodoproep uit naar de ‘noodverpleegsters’: Rode Kruis-helpsters der tweede klasse. Mila Herman, de grootmoeder van David Meijer, was een van deze ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda