Wetenschapper en auteur James Lovelock overleden

Dinsdag 26 juli 2022, op zijn geboortedag, overleed James Lovelock, wetenschapper, uitvinder en schrijver. Lovelock werd onder meer bekend als grondlegger van de Gaia-theorie die stelt dat de aarde een zelfregulerend organisme is. Deze theorie werkte hij in de jaren zeventig uit, nadat de kiem onstond in de tijd dat hij voor NASA werkte. Voor zijn wetenschappelijk werk is hij talloze malen onderscheiden, zoals door de Royal Society en de KNAW.

Zijn laatste boek Welkom in het Novaceen, werd in 2020 gepubliceerd. In dit boek zet hij uiteen hoe het nieuwe tijdperk van hyperintelligentie, gaia en de mens er uit kan zien. Naar zijn mening kan kunstmatige intelligentie de aarde redden. Naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek gaf hij een openhartig interview aan NRC.

Hij werd 103 jaar.

 

Meer nieuws

 • Vacature stagiair PR en Publiciteit bij Uitgeverij Atlas Contact

  22 juni 2022

  Wil jij ervaring opdoen bij een literaire uitgeverij en onze boeken en schrijvers als Haruki Murakami, Adriaan van Dis, Niña Weijers, Babs Gons,  Madeleijn van den Nieuwenhuizen,  Marieke Lucas Rij...

  Lees het hele bericht
 • Actueler dan ooit! Herziene editie ‘Fantoomgroei’ verschenen

  15 augustus 2022

  'We zijn nog nauwelijks bekomen van de pandemie, of de wereld trilt alweer op haar grondvesten door de Russische inval in Oekraïne. Naast onnoemlijk veel menselijk leed, verdiept en verbreedt deze st...

  Lees het hele bericht
 • Salman Rushdie

  13 augustus 2022

  We zijn geschokt en bedroefd door de aanslag op het leven van schrijver Salman Rushdie tijdens een lezing in de staat New York op vrijdag jl. Zijn rijke oeuvre, dat duizelingwekkende romans omvat als ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda