Margot Dijkgraaf genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs 2022

Margot Dijkgraaf is genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs 2022 met haar boek In de voetsporen van mijn grootvader, dat in 2021 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact. Op 1 november blijkt of Dijkgraaf de prijs in ontvangst mag nemen.

Naast In de voetsporen van mijn grootvader werden negen andere titels genomineerd door de jury, dit jaar onder voorzitterschap van Commissaris van de Koning Hans Polman. Dezelfde jury besloot dit jaar naast de winnaar een tweede en een derde prijs toe te kennen, zodat er van de tien genomineerde auteurs drie worden beloond met een geldbedrag.

In de voetsporen van mijn grootvader
Op een dag opent Margot Dijkgraaf thuis een koffertje dat ze decennialang onder haar moeders bed heeft zien liggen. Ze vindt er een met de hand geschreven artikel in van haar grootvader, over Penthesilea, heldin in de gelijknamige tragedie van de Duitse schrijver Heinrich von Kleist. Ruim een eeuw voordat Dijkgraaf een boek publiceerde over rebelse vrouwen in de letteren, blijkt haar grootvader over een rebelse literaire heldin te hebben geschreven. Ze wordt nieuwsgierig. Wie was die grootvader die ze nooit heeft gekend, zoon uit een geslacht van Zeeuwse boomkwekers en zaadhandelaren, die weigerde zijn plek in het familiebedrijf in te nemen, maar zijn eigen weg ging en zijn passie voor literatuur volgde? Hoe was het om te trouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog? Ze volgt zijn weg, van Goes en Domburg, naar Kampen, Brielle en Hilversum. En passant maakt ze kennis met de wereld van P.C. Boutens, de schilders rond Jan Toorop, het werk van Von Kleist en de psycholoog Gerard Heymans.

Publieksprijs
In samenwerking met de Provinciale Zeeuwse Courant organiseert de Zeeuwse Boekenprijs de Publieksprijs: alle ingezonden boeken komen voor deze prijs in aanmerking. Er kan worden gestemd via de website van de PZC, van 11 tot en met 31 oktober.

Uitreiking
Alle prijzen worden uitgereikt op dinsdag 1 november in CineCity in Vlissingen. Iedereen is daarbij welkom. Aanmelden kan via dezb.nl.

Meer informatie over de Zeeuwse Boekenprijs is hier te vinden.

Meer nieuws

 • Adriaan van Dis, Lieve Joris en Niña Weijers zijn genomineerd voor de Boon

  2 december 2022

  Drie titels van Atlas Contact zijn genomineerd voor de Boon Literatuurprijs: Niña Weijers met Zelf doen,  Adriaan van Dis met Vijf vrolijke verhalen en Lieve Joris met Hildeke staan op de longlist. ...

  Lees het hele bericht
 • De beste boeken van 2022

  1 december 2022

  Wat waren de beste boeken van 2022 volgens de binnen- en buitenlandse media? Hieronder een overzicht van onze titels. The New York Times: 'The 10 Best Books of 2022' Hernan Diaz, Vermogen ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda