Dichter Mark van Tongele overleden

Namens de familie delen wij u met verslagenheid mede dat dichter Mark van Tongele (Mechelen, 1956) donderdag 23 maart 2023 onverwachts in zijn woonplaats is overleden. Hij is zesenzestig jaar geworden.

Hiermee verliest de Nederlandstalige literatuur een ware taalvirtuoos die zich na zijn studie geneeskunde en een noodlottig ongeluk geheel aan de poëzie wijdde. Hij was een van de eersten die aandacht besteedde aan digitale poëzie.

In zijn gedichten wordt de taal tot het uiterste beproefd en tuimelen beelden over elkaar heen tot een woest geheel. Taalplezier was zijn levenselixer. Het is spectaculaire poëzie met uitroeptekens en men moet een groot dichter zijn om daarin geloofwaardig te zijn, en dat was hij.

Hij publiceerde ruim veertien bundels, waarvan de meest recente, Roeivlucht, in 2021. Hij had een nieuwe bundel in voorbereiding met de titel Zonnewater. Vorige week nog stuurde hij zijn redacteur een nieuw gedicht dat onverhoopt zijn laatste zou blijken.

 

Een zee van zwart zout.
Door de deuren van duister.

En altijd is er weer
die open zijde: zonnewater.

Weldoend licht: een gedicht.

 

Meer nieuws

 • ‘Xerox’ van Fien Veldman genomineerd voor de Anton Wachterprijs

  27 mei 2024

  Fien Veldman is voor haar debuut Xerox genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. De winnaar van de wordt...

  Lees het hele bericht
 • ‘Blauwestad’ van Karin Sitaling wint Beste Groninger Boek 2024

  26 mei 2024

   Blauwestad van Karin Sitalsing en ‘De jongen die van de wereld hield’ van Tjibbe Veldkamp zijn uitgeroepen tot de Beste Groninger Boeken van 2024. Dit maakte de jury zaterdag bekend tijdens het ...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights