Ineke Noordhoff op shortlist Brusseprijs met ‘Ontaard land’

Ontaard land. De strijd van een Groninger tegen de gasregenten van Ineke Noordhoff staat op de shortlist van de Brusseprijs 2023. De shortlist bestaat uit vijf journalistieke boeken die kans maken op de Brusseprijs 2023 en werd door de vijfkoppige jury samengesteld. Eerder stelde de jury een longlist van zestien titels samen uit 192 inzendingen. De jury maakt op 3 juni 2023 bekend wie de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van het jaar 2022 wint.

De Brusseprijs wordt sinds 2006 uitgereikt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties. De winnaar van de Brusseprijs 2023 wordt op 3 juni bekendgemaakt in een uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

In Ontaard land schetst Ineke Noordhoff een genadeloos beeld van het menselijk gemorrel in de Groninger bodem. De exploitatiedrift leidt ertoe dat het land steeds meer inklinkt en het water steeds hoger tegen de dijken klotst. Hoewel de overheid de winst van de bodemexploitatie in haar zak heeft gestoken, kijkt ze nu de andere kant op. In Ontaard land laat Noordhoff overtuigend zien dat het niet alleen anders moet, maar dat het ook anders kan.

Ontaard land stond ook op de shortlist voor het Beste Groninger Boek 2023 in de categorie non-fictie en op de longlist voor de PrinsjesBoekenprijs 2022 voor het beste politieke boek uit het afgelopen parlementaire jaar.

Meer nieuws

 • Jonny Steinberg te gast bij Het Zuid-Afrikahuis

  1 juni 2023

  Ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van Winnie & Nelson komt Jonny Steinberg naar Het Zuid-Afrikahuis. Op maandag 12 juni zal moderator Dineo Nhlapo met hem, Olitha L...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom bij Omroep Zeeland over zijn nieuwste boek ‘Mauk’

  1 juni 2023

  Op zondag 28 mei was Jan Vantoortelboom te gast bij Omroep Zeeland, om te praten over zijn nieuwste boek 'Mauk'. Luister de aflevering hier terug. Over 'Mauk': Mauk is oud en ziek en ligt in een...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Maastrichtenaren opgelet: op donderdag 15 juni zal Cobi van Baars in boekhandel Dominicanen geïnterviewd worden ove… https://t.co/7fzQ6C4Swb
 • Een man, een man... Volgende week dinsdag 13 juni is Maaike Meijer te gast bij 'Laten we praten' in De Roode Bios… https://t.co/mbvPoud4Pl
 • RT @KemalRijken: Tweede aflevering zo van Gesprek a/d Amstel 😃 met ⁦@FloorMilikowski⁩ 😎👍🏻 ⁦@AT5⁩ ⁦@AtlasContacthttps://t.co/TnRVLqtIRx
 • RT @kirstenvsanten: In Harlingen is het niet alleen een komen en gaan van de getijden, maar ook van reizigers, toeristen, vissers, lood… https://t.co/0h6j6jjzVh
 • RT @YvetteMCramer: Welk boek wint vanavond de Brusseprijs? Een van de kanshebbers is 'Ontaard land' van ⁦@inoordhoff⁩. Wij duimen! 🤞🏽|… https://t.co/lMSBTbqtJx
Geverifieerd door MonsterInsights