‘Het wonder van complexe systemen’ genomineerd voor de Cosmos Boekenprijs

Het wonder van complexe systemen van de Italiaanse natuurkundige Giorgio Parisi is genomineerd is voor de Cosmos Boekenprijs 2023, voor het beste populairwetenschappelijke boek over onder meer natuurkunde, scheikunde, AI, evolutie, psychologie, wiskunde of sterrenkunde. Aan de prijs is een geldbedrag van tweemaal 1500 euro verbonden. Zowel een vakjury als een scholierenjury zullen hun voorkeur aangeven. De uitreiking vindt plaats op 27 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

In Het wonder van complexe systemen neemt Nobelprijswinnaar Giorgio Parisi ons mee in de wereld waarin hij zich al meer dan vijftig jaar begeeft: fascinerende experimenten die zich aan elke natuurwet lijken te onttrekken, spontane inzichten en ontdekkingen die de onderzoeker zelf verrassen. Puttend uit zijn eigen leven en carrière brengt Parisi een ode aan de natuurkunde.

De Cosmos Boekenprijs wordt sinds 2022 in Nederland uitgereikt in navolging van Gianfranco Bertone in Italië.  Initiatiefnemer van de Nederlandse editie is snaartheoreticus en kosmoloog Jan Pieter van der Schaar. Vorig jaar won De paraplu-stelling van Mickaël Launay in zowel de categorie vakjury als scholierenjury. Naast Het wonder van complexe systemen zijn de volgende boeken genomineerd voor de Cosmos Boekenprijs 2023: Doelwit aarde, Govert Schilling; Het eiland dat Higgs heet, Stan Bentvelzen en Martijn van Calmthout; Horizonnen, James Poskett; Marie Curie en haar dochters, Claudine Monteil; Ongekend, Margriet van der Heijden.

 

 

 

Meer nieuws

 • Jonny Steinberg te gast bij Het Zuid-Afrikahuis

  1 juni 2023

  Ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van Winnie & Nelson komt Jonny Steinberg naar Het Zuid-Afrikahuis. Op maandag 12 juni zal moderator Dineo Nhlapo met hem, Olitha L...

  Lees het hele bericht
 • Jan Vantoortelboom bij Omroep Zeeland over zijn nieuwste boek ‘Mauk’

  1 juni 2023

  Op zondag 28 mei was Jan Vantoortelboom te gast bij Omroep Zeeland, om te praten over zijn nieuwste boek 'Mauk'. Luister de aflevering hier terug. Over 'Mauk': Mauk is oud en ziek en ligt in een...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Maastrichtenaren opgelet: op donderdag 15 juni zal Cobi van Baars in boekhandel Dominicanen geïnterviewd worden ove… https://t.co/7fzQ6C4Swb
 • Een man, een man... Volgende week dinsdag 13 juni is Maaike Meijer te gast bij 'Laten we praten' in De Roode Bios… https://t.co/mbvPoud4Pl
 • RT @KemalRijken: Tweede aflevering zo van Gesprek a/d Amstel 😃 met ⁦@FloorMilikowski⁩ 😎👍🏻 ⁦@AT5⁩ ⁦@AtlasContacthttps://t.co/TnRVLqtIRx
 • RT @kirstenvsanten: In Harlingen is het niet alleen een komen en gaan van de getijden, maar ook van reizigers, toeristen, vissers, lood… https://t.co/0h6j6jjzVh
 • RT @YvetteMCramer: Welk boek wint vanavond de Brusseprijs? Een van de kanshebbers is 'Ontaard land' van ⁦@inoordhoff⁩. Wij duimen! 🤞🏽|… https://t.co/lMSBTbqtJx
Geverifieerd door MonsterInsights