‘Het wonder van complexe systemen’ genomineerd voor de Cosmos Boekenprijs

Het wonder van complexe systemen van de Italiaanse natuurkundige Giorgio Parisi is genomineerd is voor de Cosmos Boekenprijs 2023, voor het beste populairwetenschappelijke boek over onder meer natuurkunde, scheikunde, AI, evolutie, psychologie, wiskunde of sterrenkunde. Aan de prijs is een geldbedrag van tweemaal 1500 euro verbonden. Zowel een vakjury als een scholierenjury zullen hun voorkeur aangeven. De uitreiking vindt plaats op 27 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

In Het wonder van complexe systemen neemt Nobelprijswinnaar Giorgio Parisi ons mee in de wereld waarin hij zich al meer dan vijftig jaar begeeft: fascinerende experimenten die zich aan elke natuurwet lijken te onttrekken, spontane inzichten en ontdekkingen die de onderzoeker zelf verrassen. Puttend uit zijn eigen leven en carrière brengt Parisi een ode aan de natuurkunde.

De Cosmos Boekenprijs wordt sinds 2022 in Nederland uitgereikt in navolging van Gianfranco Bertone in Italië.  Initiatiefnemer van de Nederlandse editie is snaartheoreticus en kosmoloog Jan Pieter van der Schaar. Vorig jaar won De paraplu-stelling van Mickaël Launay in zowel de categorie vakjury als scholierenjury. Naast Het wonder van complexe systemen zijn de volgende boeken genomineerd voor de Cosmos Boekenprijs 2023: Doelwit aarde, Govert Schilling; Het eiland dat Higgs heet, Stan Bentvelzen en Martijn van Calmthout; Horizonnen, James Poskett; Marie Curie en haar dochters, Claudine Monteil; Ongekend, Margriet van der Heijden.

 

 

 

Meer nieuws

 • ‘Xerox’ van Fien Veldman genomineerd voor de Anton Wachterprijs

  27 mei 2024

  Fien Veldman is voor haar debuut Xerox genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. De winnaar van de wordt...

  Lees het hele bericht
 • ‘Blauwestad’ van Karin Sitaling wint Beste Groninger Boek 2024

  26 mei 2024

   Blauwestad van Karin Sitalsing en ‘De jongen die van de wereld hield’ van Tjibbe Veldkamp zijn uitgeroepen tot de Beste Groninger Boeken van 2024. Dit maakte de jury zaterdag bekend tijdens het ...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights