‘Het wonder van complexe systemen’ genomineerd voor de Cosmos Boekenprijs

Het wonder van complexe systemen van de Italiaanse natuurkundige Giorgio Parisi is genomineerd is voor de Cosmos Boekenprijs 2023, voor het beste populairwetenschappelijke boek over onder meer natuurkunde, scheikunde, AI, evolutie, psychologie, wiskunde of sterrenkunde. Aan de prijs is een geldbedrag van tweemaal 1500 euro verbonden. Zowel een vakjury als een scholierenjury zullen hun voorkeur aangeven. De uitreiking vindt plaats op 27 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

In Het wonder van complexe systemen neemt Nobelprijswinnaar Giorgio Parisi ons mee in de wereld waarin hij zich al meer dan vijftig jaar begeeft: fascinerende experimenten die zich aan elke natuurwet lijken te onttrekken, spontane inzichten en ontdekkingen die de onderzoeker zelf verrassen. Puttend uit zijn eigen leven en carrière brengt Parisi een ode aan de natuurkunde.

De Cosmos Boekenprijs wordt sinds 2022 in Nederland uitgereikt in navolging van Gianfranco Bertone in Italië.  Initiatiefnemer van de Nederlandse editie is snaartheoreticus en kosmoloog Jan Pieter van der Schaar. Vorig jaar won De paraplu-stelling van Mickaël Launay in zowel de categorie vakjury als scholierenjury. Naast Het wonder van complexe systemen zijn de volgende boeken genomineerd voor de Cosmos Boekenprijs 2023: Doelwit aarde, Govert Schilling; Het eiland dat Higgs heet, Stan Bentvelzen en Martijn van Calmthout; Horizonnen, James Poskett; Marie Curie en haar dochters, Claudine Monteil; Ongekend, Margriet van der Heijden.

 

 

 

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights