Wereldpremière op Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940-1945 geïnspireerde film in Cannes

Op woensdag 17 mei a.s. gaat de film Occupied City van Steve McQueen in wereldpremière tijdens het prestigieuze filmfestival in Cannes. De film is geïnspireerd op het monumentale boek Atlas van een bezette stad van Bianca Stigter (Atlas Contact, 2019).

In Occupied City botst het verleden met ons heden. In deze gedurfde documentairefilm creëert McQueen twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi-bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.

Het boek dat McQueen inspireerde is Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. Zij is schrijver, journalist, historicus en documentairemaker.  Haar recente documentaire Three Minutes: A Lengthening (2021) werd wereldwijd getoond en geroemd. Stigter werkte ruim tien jaar aan Atlas van een bezette stad, en tovert het beeld van een stad in oorlogstijd zeldzaam levendig voor ogen. Wat speelde zich af op straathoeken en achter voordeuren? In welke straat werd een aanslag gepleegd en welk huis werd als represaille in brand gestoken? Volgens het juryrapport van de Holocaust Literatuurprijs kan het boek ‘niet genoeg worden geprezen’.

Cannes Filmfestival vindt plaats 16 – 27 mei 2023.

Meer nieuws

 • ‘Misschien moet je iets lager mikken’ op shortlist voor Onderwijsboek van het jaar

  26 februari 2024

  Misschien moet je iets lager mikken van Milio van de Kamp staat op de shortlist voor de verkiezing van het Onderwijsboek van het Jaar van de LBBO. Het stemformulier is vanaf nu geopend. Tot zondag 17 ...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken bij OVT op radio 1

  26 februari 2024

  Julie Blussé interviewde Jan Brokken op 25 februari bij OVT op Radio 1 over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland.  De aflevering is hier te beluisteren.

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights