Wereldpremière op Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940-1945 geïnspireerde film in Cannes

Op woensdag 17 mei a.s. gaat de film Occupied City van Steve McQueen in wereldpremière tijdens het prestigieuze filmfestival in Cannes. De film is geïnspireerd op het monumentale boek Atlas van een bezette stad van Bianca Stigter (Atlas Contact, 2019).

In Occupied City botst het verleden met ons heden. In deze gedurfde documentairefilm creëert McQueen twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi-bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.

Het boek dat McQueen inspireerde is Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. Zij is schrijver, journalist, historicus en documentairemaker.  Haar recente documentaire Three Minutes: A Lengthening (2021) werd wereldwijd getoond en geroemd. Stigter werkte ruim tien jaar aan Atlas van een bezette stad, en tovert het beeld van een stad in oorlogstijd zeldzaam levendig voor ogen. Wat speelde zich af op straathoeken en achter voordeuren? In welke straat werd een aanslag gepleegd en welk huis werd als represaille in brand gestoken? Volgens het juryrapport van de Holocaust Literatuurprijs kan het boek ‘niet genoeg worden geprezen’.

Cannes Filmfestival vindt plaats 16 – 27 mei 2023.

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights