Uitgeverij Atlas Contact publiceert biografie Frans Hals in zowel Nederlandse als Engelstalige editie

In samenwerking met het Frans Hals Museum publiceert Uitgeverij Atlas Contact dit najaar twee versies van Steven Nadlers fameuze biografie van Frans Hals: de Nederlandse vertaling De portretschilder – Frans Hals en zijn wereld, alsook de Engelse uitgave The Portraitist – Frans Hals and His World, met een speciaal voorwoord van Hoofd Collecties en Presentaties Marrigje Rikken.

De biografie verschijnt dit najaar, in aanloop naar de grote overzichtstentoonstelling van Frans Hals die het Rijksmuseum voorjaar 2024 organiseert in samenwerking met de National Gallery in Londen en het Frans Hals Museum.

Frans Hals was naast Vermeer en Rembrandt één van de grote drie van de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Bovenal was hij de beroemdste portretschilder van zijn tijd. Kooplieden, regentessen, schutters, hele families en collega-kunstenaars stonden in de rij om zich door hem te laten portretteren. Waar zijn tijdgenoten kozen voor precisie, kenmerkte Hals’ stijl zich door levendigheid, zwier en beweging en een opzettelijk gebrek aan verfijning.

Steven Nadler voert de lezer mee in de roerige wereld van de Nederlandse Republiek van de zeventiende eeuw en het artistieke, sociale en culturele leven van Haarlem, waar Frans Hals zijn leven lang woonde. Zoals de schilder met zijn typerende losse penseelvoering zijn geportretteerde tot leven wekte, zo slaagt de biograaf erin de schilder op een unieke manier naderbij te brengen door hem scherp in de historische context te plaatsen.

De biografie verscheen oorspronkelijk bij Chicago University Press en oogste in Amerika veel lof.

  • ‘Het werk van Frans Hals wordt zeer terecht geroemd om de vrolijke en levendige sfeer. Volgens Steven Nadler bevat zijn oeuvre meer lachende en glimlachende mensen dan dat van enige andere schilder uit de geschiedenis.’ – The New York Review of Books
  • ‘Een voortreffelijke biografie.’ – Ian Buruma, TLS
  • ‘Nadler laat zien waarom Hals’ collega’s hem beschouwden als “de moderne schilder bij uitstek”.’ – The New Yorker

Steven Nadler (1958) is filosoof en hoogleraar aan de Wisconsin-Madison universiteit. Hij is gespecialiseerd in de vroegmoderne tijd. Van zijn hand verschenen eerder boeken over Spinoza, Menassah Ben Israel en Rembrandt. Bij Atlas Contact verschenen in vertaling De best mogelijke wereld en De ketterij van Spinoza.

Meer nieuws

  • Femke Deen en Ineke Huysman over ‘Moeders des vaderlands’ bij Met het oog op morgen

    10 mei 2024

    Femke Deen en Ineke Huysman, samenstellers van Moeders des vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden waren op 9 mei te gast bij Met het oog op morgen op Radio 1. De uitzending is  hier terug ...

    Lees het hele bericht
  • ‘De Keien’ van Merel Leeman op shortlist Mr. J. Dutilh-Prijs 2024

    7 mei 2024

    De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet (1940 - 1945) van Merel Leeman staat op de shortlist van de Mr. J. Dutilhprijs 2024. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan de auteur van h...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights