De nieuwe roman van Adriaan van Dis : ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’

‘De oorlog is voorbij,’ zei Ommie, ‘die gaan we hier vergeten.’ Een nieuwe jongen zou haar Adriaan worden.

Met Naar zachtheid en een warm omhelzen schrijft Adriaan van Dis een vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre. Hij laat zien wat het heden zegt over het verleden in de reconstructie van het leven van Ommie, de dienstmeid van zijn grootvader waar de negenjarige jongen een hechte band mee opbouwde, en een ingrijpende zomer.

Adriaan van Dis was n.a.v. zijn nieuwe roman te gast bij Buitenhof, Nieuwsweekend en Nooit meer slapen.

‘Warmte en moed leerde Adriaan van Dis van zijn surrogaat-oma, over wie hij ontroerend en omhelzend schrijft (…) een prachtig levendig beeld van de jonge Adriaan. Dat is te danken aan de fijnzinnige taal, die telkens een weerslag is van zijn gevoel.’ [4 ballen] – NRC

‘Ritmisch, poëtisch en muzikaal.’  – Het Parool

‘De subtiele manier waarop Van Dis deze uitbuiting en de wederzijdse afhankelijkheid tussen de gepensioneerde herenboer en zijn dienstmeisje blootlegt, maakt dat deze roman ver boven ‘het particuliere’ uitstijgt. (…) Misschien kun je het autofictionele oeuvre van Van Dis ook in dit licht beschouwen, als een langlopende serie zonder ontknoping. (…) een onderdeel van een continuüm van verhalen die telkens beïnvloed worden door de actualiteit en die verteld worden door een auteur die niet bang is te experimenteren met vormen en stemmen, en die tot op hoge leeftijd in staat is tot vernieuwing.’ – Neerlandistiek.nl

‘Een ontroerende roman (…) een teder nieuw hoofdstuk uit van Dis’ prachtige oeuvre.’ – ZIN

Ook verkrijgbaar als ebook en audioboek (voorgelezen door Van Dis zelf).

Meer nieuws

 • ‘Misschien moet je iets lager mikken’ op shortlist voor Onderwijsboek van het jaar

  26 februari 2024

  Misschien moet je iets lager mikken van Milio van de Kamp staat op de shortlist voor de verkiezing van het Onderwijsboek van het Jaar van de LBBO. Het stemformulier is vanaf nu geopend. Tot zondag 17 ...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken bij OVT op radio 1

  26 februari 2024

  Julie Blussé interviewde Jan Brokken op 25 februari bij OVT op Radio 1 over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland.  De aflevering is hier te beluisteren.

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights