De nieuwe roman van Adriaan van Dis : ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’

‘De oorlog is voorbij,’ zei Ommie, ‘die gaan we hier vergeten.’ Een nieuwe jongen zou haar Adriaan worden.

Met Naar zachtheid en een warm omhelzen schrijft Adriaan van Dis een vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre. Hij laat zien wat het heden zegt over het verleden in de reconstructie van het leven van Ommie, de dienstmeid van zijn grootvader waar de negenjarige jongen een hechte band mee opbouwde, en een ingrijpende zomer.

Adriaan van Dis was n.a.v. zijn nieuwe roman te gast bij Buitenhof, Nieuwsweekend en Nooit meer slapen.

‘Warmte en moed leerde Adriaan van Dis van zijn surrogaat-oma, over wie hij ontroerend en omhelzend schrijft (…) een prachtig levendig beeld van de jonge Adriaan. Dat is te danken aan de fijnzinnige taal, die telkens een weerslag is van zijn gevoel.’ [4 ballen] – NRC

‘Ritmisch, poëtisch en muzikaal.’  – Het Parool

‘De subtiele manier waarop Van Dis deze uitbuiting en de wederzijdse afhankelijkheid tussen de gepensioneerde herenboer en zijn dienstmeisje blootlegt, maakt dat deze roman ver boven ‘het particuliere’ uitstijgt. (…) Misschien kun je het autofictionele oeuvre van Van Dis ook in dit licht beschouwen, als een langlopende serie zonder ontknoping. (…) een onderdeel van een continuüm van verhalen die telkens beïnvloed worden door de actualiteit en die verteld worden door een auteur die niet bang is te experimenteren met vormen en stemmen, en die tot op hoge leeftijd in staat is tot vernieuwing.’ – Neerlandistiek.nl

‘Een ontroerende roman (…) een teder nieuw hoofdstuk uit van Dis’ prachtige oeuvre.’ – ZIN

Ook verkrijgbaar als ebook en audioboek (voorgelezen door Van Dis zelf).

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights