Vanaf vandaag te zien, documentairereeks ‘Indonesia roept!’ met Hans Goedkoop

Indonesia roept!, de achtdelige documentaire over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, met presentatie van Hans Goedkoop, is vanaf 1 september, 22.10 uur, te zien op NPO2. 

In 2012 verscheen bij Augustus/Atlas Contact De laatste man van Hans Goedkoop (6 drukken) over zijn grootvader Rein van Langen, die als Nederlands officier Soekarno arresteerde, generaal werd in het KNIL maar als de onafhankelijkheid van Indonesië komt en hij repatrieert, alleen nog werk vindt als adviseur van de brandweer.

Ander perspectief in de documentaireserie

Nu heeft Hans Goedkoop opnieuw het spoor terug gevolgd van zijn opa, maar dit keer onderzoekt hij de Indonesische kant van de strijd en de rol die zijn grootvader heeft gespeeld in de strijd tot behoud van Nederlands-Indië.

De nadruk ligt dus op het onafhankelijkheidsstreven van de Indonesiërs en de Nederlandse oorlogshandelingen van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, en de KNIL-generaal Rein van Langen. Waar vroeger werd gesproken van ‘politionele acties’ wordt nu erkend dat het voluit oorlog was en dat daarin op een aanzienlijke schaal oorlogsmisdrijven plaatsvonden, tegen een volk dat vocht voor de eigen onafhankelijkheid.

Hans Goedkoop vergelijkt deze onafhankelijkheidsoorlog nu met de oorlog van Rusland tegen Oekraïne: Nederland vocht tegen een voormalige kolonie, terwijl die strijd internationaal in scherpe woorden werd veroordeeld.

De achtdelige documentaireserie Indonesia roept! wordt vanaf vrijdag 1 september wekelijks op NPO 2 uitgezonden, steeds meteen na Nieuwsuur.

Meer nieuws

  • Luistertip: 3x Jasper van Kuijk over ‘Hoe makkelijk kun je het maken?’

    25 juli 2024

    Auteur Jasper van Kuijk was onlangs te gast bij drie boeiende programma’s. Hier sprak hij over thema’s uit het recent verschenen Hoe makkelijk kun je het maken?, een toegankelijk en lichtvoetig bo...

    Lees het hele bericht
  • Cover reveal autobiografie Aleksej Navalny

    24 juli 2024

    Vandaag wordt wereldwijd het boekomslag bekendgemaakt van Patriot. Dit is het laatste bericht aan de wereld van de Russische anticorruptieactivist, oppositieleider en politiek gevangene Aleksej Navaln...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights