Vanaf vandaag te zien, documentairereeks ‘Indonesia roept!’ met Hans Goedkoop

Indonesia roept!, de achtdelige documentaire over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, met presentatie van Hans Goedkoop, is vanaf 1 september, 22.10 uur, te zien op NPO2. 

In 2012 verscheen bij Augustus/Atlas Contact De laatste man van Hans Goedkoop (6 drukken) over zijn grootvader Rein van Langen, die als Nederlands officier Soekarno arresteerde, generaal werd in het KNIL maar als de onafhankelijkheid van Indonesië komt en hij repatrieert, alleen nog werk vindt als adviseur van de brandweer.

Ander perspectief in de documentaireserie

Nu heeft Hans Goedkoop opnieuw het spoor terug gevolgd van zijn opa, maar dit keer onderzoekt hij de Indonesische kant van de strijd en de rol die zijn grootvader heeft gespeeld in de strijd tot behoud van Nederlands-Indië.

De nadruk ligt dus op het onafhankelijkheidsstreven van de Indonesiërs en de Nederlandse oorlogshandelingen van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, en de KNIL-generaal Rein van Langen. Waar vroeger werd gesproken van ‘politionele acties’ wordt nu erkend dat het voluit oorlog was en dat daarin op een aanzienlijke schaal oorlogsmisdrijven plaatsvonden, tegen een volk dat vocht voor de eigen onafhankelijkheid.

Hans Goedkoop vergelijkt deze onafhankelijkheidsoorlog nu met de oorlog van Rusland tegen Oekraïne: Nederland vocht tegen een voormalige kolonie, terwijl die strijd internationaal in scherpe woorden werd veroordeeld.

De achtdelige documentaireserie Indonesia roept! wordt vanaf vrijdag 1 september wekelijks op NPO 2 uitgezonden, steeds meteen na Nieuwsuur.

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights