Vanaf vandaag te zien, documentairereeks ‘Indonesia roept!’ met Hans Goedkoop

Indonesia roept!, de achtdelige documentaire over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, met presentatie van Hans Goedkoop, is vanaf 1 september, 22.10 uur, te zien op NPO2. 

In 2012 verscheen bij Augustus/Atlas Contact De laatste man van Hans Goedkoop (6 drukken) over zijn grootvader Rein van Langen, die als Nederlands officier Soekarno arresteerde, generaal werd in het KNIL maar als de onafhankelijkheid van Indonesië komt en hij repatrieert, alleen nog werk vindt als adviseur van de brandweer.

Ander perspectief in de documentaireserie

Nu heeft Hans Goedkoop opnieuw het spoor terug gevolgd van zijn opa, maar dit keer onderzoekt hij de Indonesische kant van de strijd en de rol die zijn grootvader heeft gespeeld in de strijd tot behoud van Nederlands-Indië.

De nadruk ligt dus op het onafhankelijkheidsstreven van de Indonesiërs en de Nederlandse oorlogshandelingen van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, en de KNIL-generaal Rein van Langen. Waar vroeger werd gesproken van ‘politionele acties’ wordt nu erkend dat het voluit oorlog was en dat daarin op een aanzienlijke schaal oorlogsmisdrijven plaatsvonden, tegen een volk dat vocht voor de eigen onafhankelijkheid.

Hans Goedkoop vergelijkt deze onafhankelijkheidsoorlog nu met de oorlog van Rusland tegen Oekraïne: Nederland vocht tegen een voormalige kolonie, terwijl die strijd internationaal in scherpe woorden werd veroordeeld.

De achtdelige documentaireserie Indonesia roept! wordt vanaf vrijdag 1 september wekelijks op NPO 2 uitgezonden, steeds meteen na Nieuwsuur.

Meer nieuws

 • ‘Misschien moet je iets lager mikken’ op shortlist voor Onderwijsboek van het jaar

  26 februari 2024

  Misschien moet je iets lager mikken van Milio van de Kamp staat op de shortlist voor de verkiezing van het Onderwijsboek van het Jaar van de LBBO. Het stemformulier is vanaf nu geopend. Tot zondag 17 ...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken bij OVT op radio 1

  26 februari 2024

  Julie Blussé interviewde Jan Brokken op 25 februari bij OVT op Radio 1 over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland.  De aflevering is hier te beluisteren.

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights