De Van Keulen Karavaan: 51-jarig schrijverschap Mensje van Keulen

Op 4 oktober 2023 wijdt het International Literature Festival Utrecht (IFLU) een avond aan het werk van Mensje van Keulen. Van Keulens rijke oeuvre, dat bestaat uit verhalen, gedichten, romans en dagboeken, verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, en een selectie ervan wordt binnenkort gebundeld in een bloemlezing bij uitgeverij Van Oorschot: Alles raak.

Van Keulen Karavaan
Tijdens deze feestavond – tevens verrassingsavond – zetten verschillende collega-schrijvers Van Keulen in het zonnetje. Het programma blijft nog even geheim, maar wel bekend is dat Maartje Wortel zich op feestelijke wijze uitlaat over de vele facetten van Van Keulens schrijverschap. Andrea van Pol zal de avond presenteren. Dit evenement maakt deel uit van ILFU, het Utrechts literatuurfestival dat dit jaar plaatsvindt van 23 september tot en met 7 oktober.

Meer informatie over De Van Keulen Karavaan is te vinden op de website van ILFU.

Mensje van Keulen
Mensje van Keulen (1946) werd op 10 juni 1946 geboren in Den Haag als Mensje Francina van der Steen, roepnaam Mennie.  Van 1970 tot 1972 was ze redacteur van Propria Cures waarvoor ze schreef en literaire en politieke cartoons tekende. Hierna maakte ze samen met o.a. Gerrit Komrij, Theo Sontrop en Martin Ros acht jaar deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Maatstaf. Haar eerste verhaal (Een bruiloft) werd gepubliceerd in 1969 in Hollands Maandblad. Haar debuut Bleekers zomer verscheen in 1972. De roman werd  velen malen herdrukt en behoort inmiddels tot de klassieken in de Nederlandse literatuur. Haar werk werd bekroond met de Annie Romeinprijs, de Charlotte Köhlerprijs, de J.M.A. Biesheuvelprijs en de Constantijn Huygensprijs.

Dagboeken
In 2006 verscheen, naar aanleiding van haar zestigste verjaardag, Alle dagen laat, dagboek 1976. De notities van Van Keulen geven inzicht in de ontwikkeling van haar schrijverschap. Aansluitend verschenen Neerslag van een huwelijk (1977-1979) en Moeder en pen (1979 – 1983). De dagboeken werden lovend ontvangen: ‘Lees de dagboeken van Mensje van Keulen. Ze zijn in al hun rauwheid niet geschreven voor publiek, maar daar uiteindelijk tóch beland. Gelukkig maar,’ aldus Sylvia Witteman in de Volkskrant.

 

Meer nieuws

 • Nieuwe roman Rob van Essen lovend ontvangen

  1 december 2023

  Op 17 november verschenen: Ik kom hier nog op terug, de nieuwste roman van Libris Literatuurprijs-winnaar Rob van Essen! Een overrompelende roman waarin alles met elkaar samenhangt, en die niet onopge...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: acquirerend redacteur Business Contact

  1 december 2023

  We zijn op zoek naar een enthousiaste acquirend redacteur Business Contact voor 32 uur per week. Als acquirerend redacteur ben je de pijler onder de fondsontwikkeling van uitgeverij Business Contac...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights