Prestigieuze Chatwin Lifetime Achievement Award voor Jan Brokken

 Jan Brokken ontvangt de Bruce Chatwin Lifteme Achievement Award 2023 voor zijn gehele oeuvre en levenslange ‘passion for travel and literature.’ De internationale jury onder voorzitterschap van Colin Thubron roemt zijn vermogen om bijzondere plaatsen en karakters te beschrijven, zoals hij bewees in zijn meesterlijke Baltische zielen, De kozakkentuin, De rechtvaardigen en Stedevaart. Met deze schitterende internationale erkenning mag Jan Brokken zich aansluiten bij een rij gerenommeerde reizende schrijvers als Colin Thubron, Claudio Magris, Paolo Rumiz, Carla Perrotti en de tot nu toe enige Nederlander, Cees Nooteboom, die de Chatwin Liftetime Achievement Award in 2010 ontving. De naar Bruce Chatwin vernoemde prijs is door zijn Italiaanse fans in leven geroepen en wordt Jan Brokken op 18 november in La Spezia uitgereikt door Elizabeth Chatwin, de weduwe van de Engelse schrijver.

In een toelichting stelt de jury: ‘Jan Brokken staat nu naast Bruce Chatwin, de grote reizende schrijver met wie hij altijd terecht is vergeleken.’

Jan Brokken in een eerste reactie: ‘Voor mijn soort schrijven is Bruce Chatwin een belangrijk inspirator geweest in zijn manier van observeren en doeltreffend karakteriseren. Dus ja, voor mij is het een droomprijs. Ik zal wel een traantje laten als ik ‘m uit handen van Elizabeth Chatwin ontvang. Na de Gouden Ganzenveer deze schitterende internationale prijs: het kan niet op in 2023.’

 

Meer nieuws

 • Nieuwe roman Rob van Essen lovend ontvangen

  1 december 2023

  Op 17 november verschenen: Ik kom hier nog op terug, de nieuwste roman van Libris Literatuurprijs-winnaar Rob van Essen! Een overrompelende roman waarin alles met elkaar samenhangt, en die niet onopge...

  Lees het hele bericht
 • Vacature: acquirerend redacteur Business Contact

  1 december 2023

  We zijn op zoek naar een enthousiaste acquirend redacteur Business Contact voor 32 uur per week. Als acquirerend redacteur ben je de pijler onder de fondsontwikkeling van uitgeverij Business Contac...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights