Lof in de pers voor ‘Geen vaarwel vandaag’ van Daan Heerma van Voss

Op 31 oktober verscheen bij uitgeverij Atlas Contact de nieuwste roman van Daan Heerma van Voss: Geen vaarwel vandaag. Een grootse familieroman over afzwaaien en verwelkomen, over een gezin dat aan de vooravond staat van ingrijpende beslissingen die veel te lang uit de weg zijn gegaan.

Familieroman
In Geen vaarwel vandaag vertelt Heerma van Voss het verhaal van Oskar van Bohemen en zijn familie. Oskar, erfgenaam van een verdwenen fortuin en vader van drie kinderen, sterft onverwacht en zonder dat hij van iemand afscheid heeft kunnen nemen. In het leven van zijn ex vrouwen hun drie kinderen was hij vrijwel afwezig geraakt, maar na zijn dood wordt hij alomtegenwoordig. Nu de kans op een verzoening of confrontatie verkeken is moeten de nabestaanden het doen met hun herinneringen, de spullen die hij heeft achtergelaten en de vele geheimen die naar de oppervlakte komen.

De kinderen moeten afscheid nemen van hun vader, maar gaandeweg komen ze erachter dat ze misschien wel voor het eerst met hem kennismaken. Zijn dood heeft bij ieder van hen iets in gang gezet, iets onontkoombaars, iets wat hun levens voorgoed zal veranderen. Geen vaarwel vandaag is een grootse familieroman over afzwaaien en verwelkomen, over een gezin dat aan de vooravond staat van ingrijpende beslissingen die veel te lang uit de weg zijn gegaan.

Lof voor Geen vaarwel vandaag
De media is lovend over Geen vaarwel vandaag. In Het Parool noemt Dries Muus het boek een ‘rijke roman vol overtuigende personages en complexe antwoorden. In alle typeringen, ook de spotzieke en venijnige, klinkt liefde door’. Ook HP/De Tijd is positief, en noemt het boek een ‘ijzersterke roman’, met ‘sprankelende dialogen en gevoel voor de complexe psychologie van zijn levensechte personages’. VRT Radio 1 beschreef het boek in een interview met de auteur als ‘De grote Nederlandse roman’.

Eerste roman in vijf jaar
Dit nieuwe boek is Heerma van Voss’ eerste roman in vijf jaar tijd. Eerder verschenen bij Atlas Contact de non-fictieboeken De bange mens (2021), over de vraag wat angst is, en Coronakronieken (2020), een essayistisch verslag van de eerste weken van de coronacrisis.

Meer nieuws

 • 22 april: de Dag van de Aarde met de première van ‘Our Blue World’, waarin Li An Phoa (‘Drinkbare Rivieren’) een rol speelt

  22 april 2024

  Maandag 22 april was het Earth Day, de Dag van de Aarde, en ging de film ‘Our Blue World’ in première in New York. De Dag van de Aarde is een dag die in het teken staat van milieubescherming en h...

  Lees het hele bericht
 • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

  16 april 2024

  In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights