Ideale gids bij de nieuwe film van Ridley Scott: ‘De kleine Napoleon’ van Johan Kuiper

Afgelopen dinsdag 21 november is De kleine Napoleon. Biografie van een mythe. van Johan Kuiper verschenen. Het boek is niet alleen een beknopte biografie van de roemruchte Franse keizer maar ook een scherpe analyse van de manier waarop hij het verhaal van zijn leven zelf heeft vormgegeven. Napoleon was goed in staat om de waarheid te liegen omdat hij zich bewust was van hoeveel kracht een goed verhaal kan hebben. Voor ieder wie zijn kennis over Napoleon wil is De kleine Napoleon het perfecte boek. Johan Kuiper werpt nieuw licht op de mythe van Napoleon – en op de manier waarop geschiedenis wordt geschreven. Hij laat zien hoe Napoleons mythische levensverhaal al generaties lang wordt bewerkt en uitgebreid.

Vanaf 23 november draait Napoleon, de grote nieuwe film van regisseur Ridley Scott, in de Nederlandse bioscopen. De film vertelt het verhaal van de rumoerige opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte, gespeeld door Oscarwinnaar Joaquin Phoenix.

Over de film sprak Coen van Zwol de volgende woorden in het NRC: ‘Feitelijke accuratesse en filmdrama gaan slecht samen. Een goed historisch drama moet de waarheid liegen. En dat doet Ridley Scotts ‘Napoleon’ met verve.’

Op 20 november was Johan Kuiper te gast bij Villa VdB om te praten over de Kleine Napoleon. Het gesprek is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1.

De kleine Napoleon is een nieuw deel in de serie Kleine boekjes, waarin eerder o.a. verschenen: de kleine Graeberde kleine Marxde kleine Talebde kleine Couperus.

Meer nieuws

 • ‘De ontdekking van Holland’ het nieuwe boek van Jan Brokken

  20 februari 2024

  In  zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland,  vertelt  Jan Brokken de vergeten geschiedenis van kunstenaarshotel Hotel Spaander in Volendam. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaa...

  Lees het hele bericht
 • ‘Kamp Erika’ van Hester den Boer genomineerd voor de Amarte Literatuurprijs.

  19 februari 2024

  Kamp Erika van Hester den Boer is een van de 13 genomineerden voor de eerste Amarte Literatuurprijs. Deze nieuwe prijs van het Amarte Fonds is bedoeld om schrijvers en essayisten de kans te geven om e...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights