Op 14 december verschijnt ‘Een verhaal brengt een verhaal voort’ van Jan Brokken en Charlotte Van den Broeck – Gouden Ganzenveer 2023

Op 14 december verschijnt Een verhaal brengt een verhaal voort van Jan Brokken en Charlotte Van den Broeck. In deze Gouden Ganzenveer uitgave 2023, staan twee verhalen naast elkaar. Het verhaal van Jan Brokken kreeg de titel Leven vanuit je zintuigen, dat van Charlotte Van den Broeck In een kiem.

In het voorjaar van 1968 stapt een student journalistiek het Rietveld-Schröderhuis binnen. Daar valt zijn oog op misschien wel de meest iconische stoel uit onze geschiedenis: The Red and Blue met zwart en geel voor de poten en armsteunen.

In de zomer van 1788 laat een kapitein zijn schip, de HMS Bounty, voor anker gaan voor de kust van Adventure Bay. Felrode parkieten vliegen krassend op uit de metershoge boomkruinen.

Tussen Rietveld en Bligh liggen wereldzeeën, continenten en bijna twee eeuwen geschiedenis. Toch staan hun verhalen, opgetekend door Gouden Ganzenveer-laureaat Jan Brokken en de door hem uitverkoren Jonge Veer Charlotte Van den Broeck, in Een verhaal brengt een verhaal voort naast elkaar. Zo gaan ze een onnadrukkelijke dialoog aan over de manieren waarop wij de wereld tot ons nemen: de blik waarmee we kijken, de zintuigen waarmee we ontvankelijk worden voor de zichtbare en onzichtbare draden die ons binden. Brokken en Van den Broeck onthullen, ieder op geheel eigen wijze, iets van het weefsel van verhalen waaruit wij bestaan.

Jan Brokken (1949) ontving dit jaar De Gouden Ganzenveer  voor zijn ‘ontzagwekkend brede oeuvre’. Februari 2024 verschijnt De ontdekking van Holland, waarin hij een vergeten Nederlands (kunst)geschiedenis tot leven wekt.

Charlotte Van den Broeck (1991) ontving dit jaar de Jonge Veer. Zij maakte op overdonderende wijze haar entree in de Nederlandse literatuur. Haar eerste twee dichtbundels werden overladen met lof en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs en de Paul Snoekprijs. Haar prozadebuut Waagstukken, een hybride essayistisch onderzoek naar tragische architecten, viel eveneens in de prijzen. In 2023 kreeg ze de Jonge Veer toegekend. Momenteel werkt ze aan nieuw prozawerk over de Tasmaanse tijger.

Een verhaal brengt een verhaal voort verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact

Paperback met flappen|80 blz. | € 9,99 | 14 december 2023

Meer nieuws

 • ‘Handleiding voor ontheemden’ van Robin Block genomineerd voor de Herman de Conickprijs 2024

  21 februari 2024

  Handleiding voor ontheemden van Robin Block is een van de zes genomineerde boeken voor de Herman de Conickprijs 2024. In totaal werden door de uitgevers 111 bundels ingestuurd. Volgens het juryrapp...

  Lees het hele bericht
 • ‘De ontdekking van Holland’ het nieuwe boek van Jan Brokken

  20 februari 2024

  ‘Het is weer een echte Brokken, geschreven in die fluwelen, beeldende stijl, soms klein en persoonlijk, dan weer breed uitwaaierend. Kunst, geschiedenis en reizen; alles waarover hij zo graag schrij...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights